20 MİLYONUN TANSİYONU YÜKSEK!...UZMANLAR NE DİYOR...? 

20 MİLYONUN TANSİYONU YÜKSEK!...UZMANLAR NE DİYOR...? 

Dünyada yaklaşık her 5 kişiden biri,  Türkiye'de ise erişkin her 3 kişiden 1’i yüksek tansiyon yani hipertansiyon hastası… Bu rakama göre hipertansiyonlu hasta sayısı 20 milyona ulaştı.

A+A-

 

Toplumdan topluma sıklığı değişen hipertansiyon, yaşlanmayla birlikte artan sıklıkta görülüyor. Uzmanlar, hipertansiyonu önlemede tuz tüketiminin azaltılmasını önerirken, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü, günlük tüketilen tuz miktarının 5 grama denk gelen bir çay kaşığını geçmemesi gerektiğini belirtiyor.

 Dünyada 2025 yılında 1.5 milyar insanın yüksek tansiyon hastası olacağının öngörüldüğü araştırmalara göre, ciddi bir halk sağlığı sorunu olan hipertansiyonla ilgili uyarılarda bulunan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mustafa Tözün, erken dönemde tespit edilerek hipertansiyona bağlı hastalık ve ölümlerin önüne geçilebileceğini kaydetti. 

 “Prehipertansiyon döneminde tanı önemli.”

Uluslararası verilere göre 20 yaşından büyük yetişkinlerin yaklaşık yüzde 30’unun prehipertansiyona (Hipertansiyon hastalığı öncesi durum) sahip olduğunu aktaran Prof.Dr.Tözün, bu dönemde tanı konulduğu takdirde birçok hastalığın önlenebileceğini söyledi. Prof.Dr.Tözün, “Prehipertansiyon, hem kalp hem beyin damar hastalıkları hem de böbrek hastalıkları için risk oluşturuyor ve bu hastalıkların ortaya çıkma riskini 1,5-2 kat arttırıyor. Bu risk, hipertansiyonda olduğu gibi yaşla birlikte artıyor.” dedi.

 “Böbrek, beyin, kalp ve damar sistemi tehlikede.”

Hipertansiyonun yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilme olasılığı olduğunu kaydeden İKÇÜ Tıp Fakültesinden Prof.Dr. Mustafa Tözün, bu nedenle belli aralıklarla kan basıncının ölçtürülmesi gerektiğini söyledi. Başlıca belirtileri sıralayan Tözün, “Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir. Ayrıca hipertansiyon belirtileri arasında; halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulaklarda çınlama, bazen de çok sık idrara çıkma görülebilir.

 “Tuz, Sigara  ve Alkol Tüketiminden, Stresten Uzak Yaşam.”

 Dünya Sağlık Örgütü’nün koruyucu tıp ve halk sağlığı için önerilerine işaret eden Prof.Dr. Mustafa Tözün, Hipertansiyonun önlenmesinde yaşam alışkanlıklarının değişiminin önemli yer tuttuğunu kaydetti. Sigara ve alkol tüketiminden, stresten uzak durulmasının önemine değinen Tözün, hipertansiyonun kontrol altına alınamadığı durumlarda ilaç başlanması ve tansiyonun normal sınırlarda tutulmasının bireyleri ileriki dönemlerde gelişebilecek inme, kalp damar hastalıkları ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklardan koruyacağını sözlerine ekledi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.