8.MİNEX FUARI ULUSLARARASI PAZARA DÖNÜŞECEK

8.MİNEX FUARI ULUSLARARASI PAZARA DÖNÜŞECEK

8. Minex Fuarı uluslararası pazara dönüşecek

A+A-

 

Maden sektörünün temsilcileri, tüm dünyayı İzmir’de buluşturmaya hazırlanan Minex - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı’nda oluşan uluslararası pazar için fuarizmir’e gelecek. Fuar, Türkiye’nin 5 milyar dolarlık yılsonu hedefine umut aşılayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 23-26 Ekim 2019 tarihlerinde fuarizmir’de gerçekleşecek Minex - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, maden ve doğal kaynak zenginliği, sektör deneyimi, ham madde bolluğu, teknolojik alt yapısı, ulaşım kolaylığı ve dinamik sektör yapısı ile İzmir’in tanınırlığını uluslararası pazarda artıracak.

Dünyanın dört bir yanından binlerce sektör temsilcisi ticaret yapmak için buluştuğu fuar, 2019’un ilk dokuz ayının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,1'lik bir düşüş yaşayan maden ihracatına can suyu olacak. Yabancı katılımcı ve ziyaretçileri ile Türk maden sektörünün önemli lokomotiflerinden biri olan Minex Fuarı, 2018 yılını 4,56 milyar dolar ihracat ile kapatan Türkiye’nin 2019 sonuna dek belirlediği 5 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlayacak.

Başladığı günden bugüne dek yoluna güçlenerek devam eden Minex Fuarı, iki yılda bir düzenlenmesine rağmen her seferinde rekor büyümelere imza atıyor. En son 2017 yılında düzenlenen ve katılımcı sayısını yüzde 94, metraj sayısını ise yüzde 63 artırmıştı. Yabancı katılımcı sayısının yerli katılımcıdan daha fazla olduğu fuar, ziyaretçi sayısını ise yüzde 300 artırarak bir rekora imza atmıştı.

 Uluslararası katılım alanında rekor artış

Uluslararası tanınırlığını tüm dünyaya duyuran fuarın bu başarısı ise 8. Minex’in yabancı katılımcı sayısında önemli artışlara yol açtı. 2017 yılına oranla yabancı katılımcı alanını üç buçuk kat artıran fuarda bu yıl Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Çin ve Rusya başta olmak üzere Avusturya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kuzey İrlanda, Litvanya,  Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan’dan uluslararası katılımcılar yer alacak. Bu yıl da yabancı katılımcı sayısının yerliye oranla daha fazla olması beklenen fuarın ilk gününe kadar katılımcı sayılarında artış olacak.  

Uzmanlardan kaliteli üretime teşvik çağrısı

Geçtiğimiz yıl ilk defa fuarla eş zamanlı olarak gerçekleşen ve uluslararası katılımla düzenlenen IMMAT – 7. Uluslararası Maden Makinaları ve Teknolojileri Kongresi’nde bu yıl da yine yabancı katılılara ağırlık verilecek. Almanya, Amerika, Çin, İngiltere, İran, İspanya ve Ukrayna başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından gelecek uzmanların katıldığı kongrede bu yıl kaliteli üretimi artırıp tüketimin iç piyasada yaptırılmasını teşvik etmek amaçlanıyor.

Dışa bağımlılık azalacak, ihracat artacak

Kongre aynı zamanda, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde başlatılan “Milli Enerji ve Maden Politikası” kapsamında enerjide dışa bağımlılığı en aza indirme hedefi doğrultusunda doğal taş ve madenleri ekonomiye kazandırmak için yürütülen çalışmalara da katkı sağlayacak. Dünyada ticareti yapılan 90 madenden 77’sinin bulunduğu ve bu madenlerin yüzde 60’ının yeryüzüne çıkarılabildiği Türkiye’nin son dönemde üzerinde durduğu en önemli konu olan “enerjide dışa bağımlılığı azaltma”,  hem kongrenin hem de fuarın ana teması olacak. 2002 yılında 700 milyon dolar olan Türkiye’nin maden ihracatını 2018 yılında 4.56 milyar dolara taşıyan bu politika çerçevesinde yabancı uzman, katılımcı ve ziyaretçilerle bir araya gelen Türk üreticiler, kaliteli üretimde dünyanın üzerinde durduğu uluslararası standartlar hakkında bilgi sahibi olacak.

 Fuar uluslararası yatırım arenasına dönüşecek

Dünya maden sektöründe kısa süre içinde büyük ilgi gören Minex Fuarı’na İngiltere’den milli katılım atağı geldi. İngiltere, ABMEC - Maden Ekipmanları Derneği ile birlikte fuara büyük bir katılımla geliyor. Maden sektöründe önemli ülkelerin katılımının yanı sıra fuarın uluslararası ziyaretçi sayısında da artış bekleniyor. 2017 yılında bin 519 yabancı ziyaretçi ile kapılarını kapatan fuarın ziyaretçi çalışmaları bu yıl da hız kesmeden devam ediyor. Önceki fuarlarla olduğu gibi düzenlenen alım heyeti programı kapsamında başta Rusya, Çin, Orta Doğu, Avrupa ve Balkan ülkelerinden olmak üzere sektörün önemli ülkelerinden sektör temsilcilerinin yanı sıra; Irak ve Bosna Hersek’ten bakanlık düzeyinde katılım olacak. Program kapsamında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri, madencilik makineleri ve yedek parçalarının ihracatına katkı sağlarken; yerli firmaların da uluslararası mühendislik projelerini üstlenmelerine zemin hazırlayacak.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.