AK PARTİ İZMİR DEPREMZEDELERLE BULUŞTU

AK PARTİ İZMİR DEPREMZEDELERLE BULUŞTU

AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İZDEDA ve 'proje alanı mağdurları' ile bir araya geldi. Toplantı sonrası basın açıklaması düzenlendi.

A+A-
 

Geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki depremin yıl dönümüne günler kala İzmir Depremzedeleri Derneği ve proje alanı mağdurları AK Parti İzmir İl Binası'nda İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile görüşme gerçekleştirdi. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin yanı sıra, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'nin de katıldığı toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başkan Sürekli, depremzedelerin merakla beklediği ve İzmir gündeminden düşmeyen konular hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Depremin başından beri İzmir, İzmirli duruşu sergiledi"

Depremin başından beri hükümet ve yerel irade olarak hep birlikte bir duruş sergilendiğine vurgu yapan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli: "Depremin başından beri İzmir, İzmirli duruşu sergiledi. Hükümeti, yerel idaresi ile hep birlikte bir duruş sergiledik. önemli kazanımlar elde ettik. İyi bir noktayız, daha iyisi olması için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Proje alanı ve proje alanı dışında farklı talepler ve sorunlar vardı. Bunlardan en önemlilerinden biri, proje alanında farklı kredi vadesi ve faizleri uygulanması söz konusuydu. Bu konuda bir mutabakata sağlandı. Burada 1 yıl ödemesiz 19 yıl geri ödemeli bir mutabakat oluştu. Maliyetlerin düşürmesi açısından burada, proje alanı dışında, depremden etkilenen yıkılan,  orta ve ağır hasarlılara bakanlık inşaat yapımı konusunda gerek proje desteği, gerek ruhsat alım konusunda destek, gerekse de yapım aşamasında talep halinde  gerekli çalışmayı yapacak. Bakanlık talep halinde buradaki konutları yapacak. Bu maliyette bir avantaj sağlıyor. Biz bunu daha önce de dile getirdik. İBB başkanımız Tunç Soyer ile, Grup Başkanvekilimiz Özgür Hızal ile yaptığımız görüşmede dedik ki 'Büyükşehir'de elini taşın altına koysun, İzmir de EVKA'lar yapıldı.' Kentsel dönüşümde de bu metodu uygulayalım demiştik ve gerekirse taşın altına bizde elimizi koyarız demiştik. Ancak o taraftan ses çıkmadı, Bakanlığımız bu konuda kararını verdi. Bunlar beklenen önemli çalışmalardı. Proje alanında çok önemli bir talep vardı. Proje alanında yer alanların rezerv alanda da konut alınmasını sağlanması için. Bu konuda biz siyasiler olarak da olumlu görüşmelerimizi bakanımıza aktardık ve bakanımız bu konuda çalışma yapılmasını söyledi. Bu konunun da üzerinde çalışacağız.  Proje alanında kura konusunda bir tedirginlik vardı. Bakan bey net olarak açıkladı. Kura çekimleri eski cephesi ve eski katına göre yapılacak. Burada mağduriyet yaşanmaması için çalışmalar yapılacak" dedi.

"Dünya Bankası sorumuza yanıt versinler"

Dünya Bankası kredisi konusuna da değinen Sürekli: "Bir diğer konuda İBB'nin gündeme getirdiği Dünya Bankası kredisi.  Biz 19 Ağustos'taki İBB Başkanı Soyer'in il binamız ziyareti sonrası kesinleştirdik. Son durum da Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Dünya Bankası yetkilileri ile görüşmüş ve oradan gelen konuda böyle bir kredinin gündemlerinde olmadığını açıklamış. Biz bunların hepsini açığa çıkarmak için Cumhur İttifakı olarak İBB Meclisi'nde önerge verdik, buna yanıt versinler ve son durumu görelim" dedi.

"Müteahhit zedeler olmamak için önemli bir hamle" 

Sürekli'nin ardından konuşan ve Müteahhit zede olmak istemediklerini belirten İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "Proje alanındaki hak sahiplerinin kredilendirmesi konusunda bir karmaşa vardı. Bakanımız ile yaptığımız görüşmede bunu 15 yıl olarak belirledi, bizde ısrarcı olduk. 1 yıl ödemesiz 19 yıl geri ödemeli kredi verilecek. Bu proje alnında bulunan az, orta ve ağır hasarlılar için geçerli. Bu konuda içimiz rahat. Proje alanı dışındaki inşaatlar ile ilgili bakanımızın endişeleri vardı. İnşaat herkesin iştahını kabartıyor, her ilden müteahhitler geliyor. Biz bu konuda çekincelerimiz bakanımıza ilettik.  Kendileri de bakanlığın bu konuda garantör olacağını ve parsel bazında inşaatlara girebileceğini söyledi. Yani 3-4 bine yan yana getirilirse bu konuda inşaatlara girebileceklerini ve inşaat bitene kadar bakanlık aracı olacak. Daha önceki K planları ve emsal artışı bizim lehimize olacak. Bugün depremzedelerin ancak yarın müteahhit zedeler olmamak için önemli bir hamleydi. Proje alanı dışındaki kredi için Necip Nasır vekilimiz söz vermişti. Şu an sadece sıfır faizli kredi konumuz kaldı.  Bizim demir ve çimento da KDV indirimi talebimizi vardı bu da gündemde umarım bizim istediğimiz şekilde sonuçlanır" diye konuştu.

O önerge bir manifestosudur

Emsal artışı için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti ve MHP grubu tarafından verilen önergenin CHP ve İYİ Parti'nin oyları ile 'dilek ve temenni' olarak kabul edilmesine de tepki gösteren Sürekli, "Emsal artışı olumlu bir şekilde sonuçlandı ancak eksik. Geç kalındı. Depremden sonra bizim ak parti büyükşehir grubumuz, Mecliste bunun emsal artışı ile çözülebileceğiniz, emsal artışının plan tadilatı ile yapılması gerektiğini dile getirdiler. Bununla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini söylediler. Ancak geçici bir formül olan K planları ile çözmeye çalıştılar. Geldiğimiz noktada bir çok spekülasyon ile karşı karşıya kaldık. Burada yetki hükümette dediler ancak en son noktada Büyükşehir Belediye Başkanı il başkanlığımız ziyaretinde de söyledi yetkinin Büyükşehir'de olduğunu. Bu konuda geç kalındı. Bu iş çoktan plan talimatı ile biterdi.  Şimdi yine plan notları ile yapılıyor. Biz destek veriyoruz, yetmez ama evet diyoruz. Biz önerge sunduk, o önerge bir milattı. O önerge bir manifestodur. O önerge bu işin kazasız belasız nasıl yapılacağını gösteriyordu. Kendilerinin getirdiği sitemde eksikler var.  Biz emsal artışı şartlarının genişletilmesini istiyoruz. Biz depremden zarar gören 79 bin bağımsız bölümü kapsamını istiyoruz"  diye konuştu.

"Bizim siyaset yapma düşüncemiz yok"

Karşıyaka Belediyesi'nden geçirilen emsal artışı kararının kendilerinin verdiği önergeye yakın olduğuna dikkat çeken Sürekli, "Bizim önergemizden de esinlendiler Karşıyaka Belediyesi bir karar çıkardı. O bizim önergemiz ile aynı değil ama yakın bir seviyede. Orda bizim önergemizden esinlenmişler. Bizim burda siyaset yapma düşüncemiz yok. Önce 79 bin bağımsız birimin sorunu çözelim sonra tüm İzmir'in sorunun çözelim."

"Hiçbir mahkeme iptal edemez"

İzmir'de 3 farklı emsal artışı taslağının olması sonrası emsal artışı önerisine dava açacaklarını söyleyen meslek odalar açısından nasıl bir sonuç doğuracağı sorusuna da yanıt veren Sürekli, "Emsal artışının görünürde yapıldığını bunun mahkeme ile iptal edilebileceği söylentileri kulağımıza geldi.'Biz emsali verelim ne olsa odalar itiraz edecek, top bizden çıksın' düşünceleri olduğu iddiaları var. Umarım böyle değildir. Bizim kaybedeceğimiz 1 dakikamız yok. Bizim tavrımız burada nettir. Önergemiz doğrultusunda karar verilirse hiçbir mahkeme bu plan tadilatını bozamaz. Biz bu konuda önerge çerçevesinde  hareket edilmesini öneriyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.