AK PARTİ'DEN SOYER'E 'KÖRFEZ RAPORUNU İZMİRLİLERE AÇIKLA'

AK PARTİ'DEN SOYER'E 'KÖRFEZ RAPORUNU İZMİRLİLERE AÇIKLA'

Ak Parti'den Tunç Soyer'e körfez raporu çağrısı

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe İzmir Körfezi’nde suyun akışını hızlandırmak için yapılması düşünülen sirkülasyon kanalının hangi gerekçelerle iptal edildiğini sordu. Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulunan Boztepe, “Sayın başkan ‘Körfez kendi haline bırakıldığında temizlenir’ diyor. TCDD ile Büyükşehir arasındaki protokolde de yer alan sirkülasyon kanalını iptal etme gerekçenize dayanak olan bilimsel raporları, araştırma sonuçlarını açıklayın” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir Körfezi’nde su sirkülasyonunu artıracak ve Güney’den içeri giren suyun Kuzey’den dışarı çıkmasına olanak tanıyacak sirkülasyon kanalı projesini iptal ettiklerini açıklamasına AK Parti tepki gösterdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile protokol imzalanarak kayıt altına alınan ortaklığın bozulmaya çalışıldığını söyledi. Boztepe, “Sayın başkan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken sirkülasyon kanalını yapmayacaklarını söyledi. Bunun için de ‘Körfez kendi kendini temizler’ tezini ortaya koydu. Derelerin temizliği Körfez’in tamamının temizlenmesine yeter mi? İzmir Körfez’i göz göre göre artık balçıkla doluyor. Karşıyaka, Çiğli bölgesinden girdiğinizde en az 3 kilometre yürüyebiliyorsunuz. Adeta bir göl halini almaya başlayan ve suyu durgunlaşan Körfez’deki sirkülasyon kanalını hangi gerekçeyle iptal ettiniz. Protokolde de yer alan sirkülasyon kanalını iptal etme gerekçenize dayanak olan bilimsel raporları, araştırma sonuçlarını açıklayın” dedi.

Boztepe şunları söyledi:

“TCDD ile Büyükşehir arasındaki protokolde iki kanal var. Birincisi suyun girip çıkmasına neden olan sirkülasyon kanalı. Bu kanal Karşıyaka Bostanlı Vapur İskelesi’nin karşı hizasından başlayıp Çiğli-Sasalı bölgesine kadar ilerliyor. Tamamen suyun rahat bir şekilde tekrar açığa doğru dönebilmesi için yapılmış, doğa ve denizdeki canlıları düşünerek geliştirilmiş bir projedir. İkinci kanal ise yaklaşma kanalıdır. Bu da Narlıdere Yenikale Burnu açıklarından başlayarak İzmir Limanı’na doğru gelen bir kanaldır. Bu kanal, ağır tonajlı gemilerin limana girebilmesi ve ticaretin gelişmesi için düşünülmüştür. İzmir ekonomisine can verecek projenin yapımı için TCDD çalışmalarını sürdürmektedir.

Ne yazık ki TCDD ile ortak olan Büyükşehir, bilimsel dayanaktan yoksun bir şekilde ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket ederek Körfez’i kaderine terk etmektedir. Körfez’i temizledikten sonra yüzeceğini söyleyen sayın başkanın düşünceleri ile eylemleri birbiriyle örtüşmemektedir.  Derhal karar gözden geçirilmeli, sirkülasyon kanalının iptaline gider yolda dayanak olan raporlar açıklanmalıdır.

Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda başta Homa Dalyanı olmak üzere denizin dip taraması ve çamur çıkartmada kullanılan gemileri nerededir? Derelerin ağızlarındaki balçıkları temizleme görevi dahil birçok konuda İzmir Körfezi’ne hizmet eden bu gemiler şu anda kullanılmakta mıdır?

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.