BAYRAKLI KÖPRÜSÜ ULUSLARARASI ÖDÜL ALDI..KAMU MİMARİSİ ÖDÜLÜ

BAYRAKLI KÖPRÜSÜ ULUSLARARASI ÖDÜL ALDI..KAMU MİMARİSİ ÖDÜLÜ

MİMARLAR ODASI AÇIKLADI

A+A-

 

Bayraklı sahilinde yer alan yaya köprüsü, uluslararası arenada ödüle layık görüldü. İzmirli mimarlar Merih Feza Yıldırım ve Serdar Uslubaş’ın tasarladığı köprü, BigSEE Mimarlık Ödülü 2021’de  Kamu Mimarisi kategorisinde birinci oldu. Yapı, ayrıca, önümüzdeki Mayıs ayında yapılacak Büyük Mimarlık Festivali’nde açıklanacak GranPrix Ödülü’ne aday gösterildi. 

Bayraklı sahilindeki yaya köprüsünün tasarımı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmirDeniz projesi kapsamında Not Mimarlık’tan Merih Feza Yıldırım ve Serdar Uslubaş tarafından yapılmıştı. İşlevselliğinin yanı sıra bir kent ikonu ve referans olmak iddiası ile tasarlanan köprü, kullananlara farklı bir kentsel algı vaat ederken dışarıdan izleyenlere ise günün her saatinde değişik yansımalar sunuyor.

Slovenya merkezli “BigSEE Ödülleri”, her yıl tasarım ayı etkinliklerinden biri olan “Büyük Mimarlık Festivali” çerçevesinde veriliyor. Ödüller, 19 ülkeden oluşan Güneydoğu Avrupa (SouthEastEurope-SEE) Bölgesi’nde mimari ve tasarım alanlarındaki başarıları takdir etmek amaçlı düzenleniyor. BigSEE Ödülleri; mimari, iç tasarım, ürün tasarımı, moda tasarımı, turizm tasarımı ve ahşap tasarım kategorilerinde veriliyor.

Köprünün tasarımcılarından Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Merih Feza Yıldırım, Kamu Mimarisi kategorisinde birinci oldukları için çok mutlu olduklarını dile getirdi. Yıldırım, “Bayraklı sahilinde bulunan yaya ve bisiklet köprüsünü, İzmirDeniz projesi kapsamında tasarlamıştık. Sahili yayalar ve bisikletliler için daha erişebilir hale getirmek için yaptık. Köprü, sahil bölgesinin dereler tarafından bölünmeden bir bütün olarak kullanılabilmesini sağlayan altyapıyı oluşturuyor. Köprünün üstünde hareket eden yayalar ve bisikletliler, gözlemciler bakımından farklı ışık gölge oyunları oluşturarak, durağan olmayan, görünümü değişen bir cephenin parçası haline getirildi. Yaya kaldırımındaki gözlemciler, köprüyü statik bir yapıdan ziyade günün farklı saatlerinde ve farklı hızlarda, farklı hislerle algılıyor. Köprünün destek noktaları arasındaki mesafe 33 metre. Bağlantı rampaları ile birlikte düşünüldüğünde ise 74 metre uzunluğunda. Köprü 10,9 metre genişliğinde, bunun 3,5 metresi ise bisiklet yolu olarak ayrıldı” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.