CHP'Lİ SERTER'DEN DENİZCİLİK BAKANLIĞI SORUSU

CHP'Lİ SERTER'DEN DENİZCİLİK BAKANLIĞI SORUSU

Serter: “Balıklarımızı koruyalım, balıkçılığımız nefes alsın”

A+A-

 

İzmir Milletvekili Bedri Serter, 1 Eylül’de başlayan av sezonu sonrası balıkçıların sektöre dair verdikleri “Son 20 yılın en kötü sezonunu yaşıyoruz” olumsuz mesajını TBMM gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’’ın yanıtlaması için bir soru önergesi veren Serter şu soruyu sordu : “Üç taraflı denizlerle çevrili bu ülkede neden bir Denizcilik Bakanlığı yok ?”

İzmir Milletvekili Serter, balıkçıların bu yeni sezonun çok kötü geçtiğine ve yakın zamanda balıkçılığın bitebileceğine dair verdikleri demeçleri ve konuya dair ortaya çıkabilecek kötü tablo konusunda uyarılarda bulundu. İzmir Milletvekili Bedri Serter, “Komşu ülkemiz Yunanistan’da balık var, çünkü Avrupa Birliği’nin avlanma standartı olan 40 metre derinlik sınırına uyuyorlar, biz de ise 25 metrede balık avlanabiliyor. Çünkü üreme alanlarının kontrol altında tutulması gerekiyor ve biz buna maalesef uymuyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin bir Denizcilik Bakanlığı yok, yani kanunların, kuralların da muhattabı yok !” dedi.

Balık ithalatı artıyor

Serter, son yıllarda balık ithalatının da arttığını da söyledi ve “Norveç’ten, Senegal’den, Gana’dan balık ithal eden bir ülke haline geldik, kendi denizlerimizin doğal kapasitesini sırf kurallara uymadığımız için kullanamaz haldeyiz. Tükettiğimiz balığı fahiş fiyatlardan alıyoruz. Türkiye’nin kıyı denizlerinin ciddi bir koruma planı ile korunması gerekmektedir. Ayrıca bir başka sorun 7.kıta denen çöp adacıkları nedeniyle de balıklarımız yok oluyor, ölüyor, devletin bir çöp politikası bile yok !” dedi.

İzmir Milletvekili Serter, balıkçılıkla ilgili İzmir’e dair bir soruna da değindi ve “Devlete bağlı liman işletmelerinin hiç görevlerini yapmadığı, özellikle körfez içi kolibasilli balıkların yakalanıp halka satıldığını ve bunun önlenemediğinizi biliyoruz. Bunlar hep politikasızlıktan, denetimsizlikten, kontrolsüzlükten !” dedi.

 “Kişi Başı yediğimiz balık sadece 7 kilogram”

  İzmir Milletvekili Serter, gelecek nesiller için en fazla protein kaynağı olan balığı sağlayabileceğimiz denizlerimizi, balıkçılığımızı korumamız gerektiğini de söylerken “AB ülkelerinde yılda kişi başı 26 kilo balık tüketilirken Türkiye’de bu rakam sadece 7 ! Gerçekten kendi zenginliğimizi görmüyoruz” dedi.

Serter, “Yakın zamanda kabine değişikliği yapmayı düşünen sayın Cumhurbaşkanına tavsiyem, bir de aktif bir Denizcilik Bakanlığı kurmasıdır. Aksi halde, hem balıkçılık sektörü bitecek, hem denizlerimiz balık çiftliklerinden geçilmeyecek hem de çocuklarımız yakın zamanda balık tüketememeye başlayacaktır. Bu da bizim utancımız olur !” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.