EBSO BAŞKANI YORGANCILAR'DAN 9 EYLÜL MESAJI

EBSO BAŞKANI YORGANCILAR'DAN 9 EYLÜL MESAJI

“9 Eylül 1922, Cumhuriyet’e ve aydınlık bir ülkeye uzanan yolun miladıdır”

A+A-

 

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar “Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile destansı bir mücadeleyle Birinci Dünya Savaşı’nın yıkım ortamından çok daha güçlü ve başarılı bir biçimde çıkmayı başaran milletimiz, insanlık tarihine adını kazıyarak, geleceğe yön vermiştir” diye konuştu. 

İzmir’in kurtuluşunun 98. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar  “9 Eylül 1922 tarihi, yıllar süren mücadelenin ve pes etmeme ruhunun meyvesinin alındığı, savaş ortamının barışa ve tam bağımsızlığa erdiği bir dönüm noktasıdır. Birinci Dünya Savaşı’nın küresel ölçekte yarattığı kriz, ülkemiz açısından şüphesiz ki; 1919’da İzmir’in işgaliyle çok daha umutsuz görünen bir duruma bürünmüştü. Ancak, Atatürk’ün önderliğindeki milli mücadele ile 4 yıl gibi bir sürede elde edilen mutlak zafer, bu umutsuzluk ortamının yine İzmir’de kesin olarak yok olmasını sağladı. Bu bağlamda, 9 Eylül sadece kentimiz İzmir’in değil, Anadolu’nun da kurtuluşunun simgesi, Cumhuriyet’e  ve  aydınlık bir ülkeye uzanan yolun miladıdır. Tarihimize bu gurur verici 9 Eylül bağımsızlık mirasını bırakan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm milletimizi, minnetle anıyorum ” dedi.  

1920’li yılların, sanayileşme ve teknoloji çerçevesinde hızla değişip dönüşen bir dünyaya sahne olduğunu hatırlatan Başkan Yorgancılar “ Birinci Dünya Savaşı’nın küresel ölçekte getirdiği derin belirsizliklere ve yeni bir savaş ihtimaline karşılık, her zaman daha güçlü olma zorunluluğu, ülkelerin özellikle savunma alanında sanayileşerek teknolojilerini ilerletmelerini zorunlu kılıyordu. Bu da, sadece askeri anlamda değil, ekonomi alanında da mücadele etmek anlamına geliyordu. İşte 9 Eylül ve İzmir, askeri olduğu kadar ekonomik mücadelenin ve zaferin de simgesidir. 1923 İzmir İktisat Kongresi, milli sanayileşmemizin ve yeni iktisadi yapılanmamızın temel kaynağı olmuştur. Bununla birlikte, bir ülkenin modern dünya ile bütünleşmesinin en önemli gereği olan fuarlar ve kongreler açısından da, İzmir’in merkez üssü seçilmesi, kentimizin bir diğer ilerici yüzünü yansıtan tarafıdır.  Bu çerçevede, askeri zaferin yanı sıra, politik ve ekonomik bağımsızlık ile modernleşmenin simgesi olan 9 Eylül’ü, 98. yılında gururla kutluyorum” diye konuştu. 

Son yıllarda dünya genelinde ve Türkiye nezdinde kaydedilen gelişmelerin, 1900’lerin başında yaşanan belirsizlik ortamını andırdığını belirten Başkan Yorgancılar şunları söyledi: “Uluslararası güç dengelerindeki değişimler, askeri ve siyasi belirsizlikler, terör sorunu, mülteci meselesi ve nihai olarak da Covid-19 pandemisi, tüm dünyada derin sarsıcı etkiler yaratıyor. Nitekim küresel liderler tarafından insanlığın 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük krizle yüzleştiğinin belirtildiğine tanık oluyoruz.  Dünya bir taraftan da, tıpkı 1900’lerin sanayileşme ve teknoloji odağındaki dönüşüm sürecinde olduğu gibi, bu kez de dijitalleşme ve yapay zeka odağında dönüşüyor. Sonuç olarak, bu zorlu ortamda bir kez daha politik ve ekonomik mücadeleye ihtiyaç duyuyoruz. Bu yüzden, 9 Eylül ve 9 Eylül’e kadar sürdürülen mücadele ve kurtuluş ruhu, günümüze hala ilham kaynağımız olmaya devam ediyor. Dünya genelinde yaşanan bu süreçten, geçmişte olduğu gibi bir kez daha güçlenerek çıkacağımıza duyduğum inançla, 9 Eylül’ü bir kez daha kutluyor, bu zaferin her daim rehberimiz olma misyonunu sürdürmesini temenni ediyorum” 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.