EVLERİ YOK AMA HEYKELLERİ OLACAK...İZMİR BÜYÜKŞEHİR'DEN BİR GARİP İHALE

EVLERİ YOK AMA HEYKELLERİ OLACAK...İZMİR BÜYÜKŞEHİR'DEN BİR GARİP İHALE

HEYKELİ HEYKELTRAŞ DEĞİL İNŞAAT FİRMASI YAPACAK

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi hemen hergün envanterine eklediği ihale serisine bir yenisini daha ekledi. Belediye henüz yıkılan evlerinin yerine yeni ev sorunları halledilmeyen İzmirli depremzedeler için heykel yapım ihalesine çıktı. Heykel ihalesi başta depremzedeler olmak üzere İzmirliler de 'Önce ev heykel' değil söylemini ortaya çıkardı.

İzmir'de 117 kişinin ölümüne neden olan 30 Ekim 2020'deki depremin yıldönümü yaklaşırken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'den değişik bir icraat geldi. Bugüne kadar İzmir'e çok sayıda heykel ve anıt yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, deprem konusunda hala taze olan acıları dindirecek köklü adımlar atmak yerine heykel yapmaya yöneldi.

 

İHALE DETAYLARI


İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın yanındaki parka depremde ölenlerin anısına yaptırdığı gerekçesiyle bir anıt yaptırmak için ihaleye çıktı. 22 Eylül'de gerçekleştirilen ihale adeta evlere şenlik şeklinde gerçekleştirildi. Kamu İhale Kanunu'nun 21/F maddesine göre 'pazarlık' usulü ile adeta adrese teslim şekilde yapıldı ve sadece İstanbul Arnavutköy'den Detay Kalıp Yapı Süsleme Ltd. şirketinden teklif alındı. Firma 401 bin 625 lira yaklaşık maliyet tespit edilen anıt için 400 bin 500 lira teklifte bulundu. Yani pazarlık usulü ile yapılan ihalede fiyat, yaklaşık maliyete göre sadece 1125 lira düşürülebildi.

İNŞAAT ŞİRKETİ YAPACAK

15 Ekim'de sözleşme imzalanan firmaya heykeli dikmesi için sadece 5 gün süre verilmesi ise dikkat çekti. Buna göre 20 Ekim'de yani önceki gün anıtın tamamlanması gerekiyordu. Ancak, Yeni Asır Gazetesi'nin haberine görev daha heykelin dikilmediği, çalışmaların ise yeni başladığı görüldü. Bu arada adeta adrese teslim şekilde yapılan ihalenin ardından firmayla sözleşme imzalanmasının ardından işin yapılacağı sürenin bu kadar kısa tutulması anıtın firmaya ihaleye çıkmadan önce yaptırıldığı ve sadece resmi prosedürü tamamlamak için ihaleye çıktığı şeklinde yorumlandı. Öte yandan sanatsal değeri olan bir anıtın yapılması için bir heykeltıraştan hizmet alınması yerine bir inşaat şirketine yaptırılması ortaya nasıl bir anıt çıkacağı konusunda kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Anıtın depremin yıldönümüne kadar tamamlanması için çalışıldığı kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.