FOÇA'DA ZEYTİN HASADI VE SIKIMI BAŞLADI

FOÇA'DA ZEYTİN HASADI VE SIKIMI BAŞLADI

KURAK GEÇEN YAZ ZEYTİNDE REKOLTEYİ DÜŞÜRDÜ

A+A-

İzmir’in Foça İlçesi’nde zeytin hasadı ve sıkımı başladı. Üreticiler erken hasadın sonuna gelindiğini, normal hasat döneminin başladığını, kalitenin yüksek ancak kuraklık nedeniyle ürün miktarının düşük olduğuna dikkat çektiler.

ZEYTİN SIKIM TESİSLERİNDE YOĞUNLUK BAŞLADI

Foça İlçesi’nin kırsal Gerenköy mahallesi sapağında kurulu (Tariş) S.S. 880 Nolu Foça Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi zeytin sıkım tesisinde zeytin hasadının başlamasıyla birlikte yoğunluk yaşanmaya başladı. Traktör römorklarında açık olarak yada çuvallanarak tesise getirilen zeytinler önce toplama havuzuna alınıyor. Buradan konveyörlerle aktarılan zeytinler yaparaklarından arındırılıp yıkanıyor. Sıkma makinalarında hamur haline getirildikten sonra süzülüyor ve musluklardan zeytinyağı  akmaya başlıyor. Son yıllarda pek çok sıkım tesisinde olduğu gibi burada da, zeytinyağının kalitesinin daha yüksek olması için soğuk sıkım usülü tercih ediliyor. Elde edilen zeytinyağının laboratuar ortamında testleri yapılarak asit miktarı yüzde olarak belirleniyor. 100 gr zeytinyağında bulunan "oleik asit" miktarının yüzde olarak ifadesi anlamına gelen dizem birimi üzerinden Asit oranı % 0,8 e kadar olan zeytinyağları "sızma", %2 den az olan zeytinyağları "natürel birinci " olarak adlandırılıyor. Bu yıl Foça bölgesinde çıkan zeytinyağlarında oran 0,5 ila 1,5 dizem arasında değişiyor.

HER ÜRÜNDEN NUMUNE ALIR 6 AY SAKLARIZ

Üretici tarafından getirilen zeytinlerin sıkımı yapıldıktan sonra asit oranlarını belirlediklerini belirten Tesis Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin zeytinyağının kalitesini asit oranının düşüklüğünün belirlediğini söyledi. Hatip Altekin;”Asidite işlemini tamamladığımızda zeytinyağı açık pembe bir renk alır. Derecesini belirleriz. Ayrıca ileride olabilecek olumsuz bir durumu karşılamak için her çiftçimizin ürününden ayrı ayrı numune alır ve bunları en az 6 ay saklarız.” Dedi.

KALİTE YÜKSEK MİKTAR DÜŞÜK

(Tariş) S.S. 880 Nolu Foça Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ercan Yüksektepe ise kuraklığın üretimi en az yüzde 50 oranında düşürdüğünü söyledi. Ercan Yüksektepe; “ Erken hasat bitmek üzere. Ama zeytinler kuraklıktan dolayı küçük ve kuru. Verim düşük. 5’te 1 (5 kilo zeytin bir kilo yağ) vereceği yerde ancak 7’de 1 yağ veriyor. Buda üreticiyi memnun etmiyor. Bu yıl çuvalda beklerken yaşanan kalite düşüklüğünü önlemek için kasalar aldık. Kalitesi bozulmuyor. 0,5 asit ile 1.5 asit arasında kaliteli yağlar elde ediyoruz. Sofralık zeytin alımlarına da devam ediyoruz. Eleğimiz var. Burada zeytinin kalibresini belirliyoruz. Sofralık en büyük zeytinin kilosuna 13, sonra sırasıyla 11 ve 9 ve en küçüğüne 7 lira fiyat veriyoruz. Üretim yüzde elli bu sene. Fiyatlar çok fena değil. Ama iyi de değil. Eskilerin deyimiyle ehven-i şer. “dedi.  

Seyfi GÜL/FOÇA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.