GEDİZ DELTASI UNESCO YOLUNDA

GEDİZ DELTASI UNESCO YOLUNDA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıkladı...

A+A-


İzmir Büyükşehir Belediyesi Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi'ne alınması için resmi adaylık başvurusunda bulundu. Gediz Deltası, Türkiye’nin en önemli doğal alanları arasında yer alıyor ve binlerce canlı türüne ev sahipliği yapıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için 25 Kasım’da resmi başvuruda bulundu. Gediz Deltası, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri. Tüm Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan delta, aynı zamanda İzmirli balıkçı ve çiftçilerin de üretim alanı.

Yüzlerce kuş ve canlı türünün yaşadığı Gediz Deltası’nın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için 2002'den bu yana çalışma yürüten Doğa Derneği de Şubat 2019’da bir kampanya başlatarak alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilerek koruma altına alınmasını talep etmişti. Alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası kıstaslarını karşıladığı akademisyen ve doğa korumacıların hazırladığı bilimsel rapora göre ortaya konmuştu.

Başvuru haberini Tunç Soyer verdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan başvurunun ardından İzmirliler, bilim insanları ve doğa korumacılar UNESCO Dünya Mirası Yolunda Gediz Deltası Çalıştayı’nda bugün bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Derneği'nin birlikte düzenlediği çalıştayda, UNESCO başvurusunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer duyurdu.

Gediz Deltası’nın UNESCO dünya mirası olması için hazırlıkları tamamlayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduklarını söyleyen Soyer, bir belediyenin asli görevinin doğayı korumak olduğunu vurguladı. Soyer, “Gediz Deltası ülkemizdeki 305 doğa alanı ve 14 RAMSAR alanından biri. Çok özel bir sulak alan. 298 kuş türüyle ülkemizde kuş çeşitliliğinin en çok olduğu yerlerden birisi. İzmir ve belediyemiz açısından çok önem verdiğimiz bir alan. Karşıyaka’dan 15 dakika içinde flamingo görebileceğiniz bir alana gidiyorsunuz. Alanın UNESCO dünya mirası olması gerektiğini savunduğumuz için bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik, seçim öncesinde vadettiğimiz gibi hazırlıklarımızı yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdik” dedi.

Bugün başlayan çalıştayda Gediz Deltası’nın korunarak gelecek nesillere taşınabilmesi için bir yol haritası belirlenecek.

Notlar:

UNESCO Dünya Doğa Mirası kıstaslarını karşılıyor

UNESCO Dünya Mirası alanlarının altısı kültürel, dördü doğayla ilgili olmak üzere toplam 10 kıstası bulunuyor. Bir alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne dahil edilebilmesi için ise Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen dört doğal kriterden sadece birini karşılaması yeterli görülüyor. Gediz Deltası, üstün doğal durumlar veya istisnai doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip alanları içermesi ve bilimsel açıdan üstün evrensel değere sahip ve tehlike altındaki türleri içeren, biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için en önemli ve kayda değer doğal habitatları içermesi kıstaslarıyla UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini karşılıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.