'KÖRFEZDE YÜZECEĞİM' DİYEN SOYER'E İZMİRLİ PROFESÖR YANIT VERDİ..

'KÖRFEZDE YÜZECEĞİM' DİYEN SOYER'E İZMİRLİ PROFESÖR YANIT VERDİ..

Körfez’i 3 yıl içinde temizleyeceği vaadini veren Soyer’e DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Profesörü Dr. Doğan Yaşar cevap verdi. Yaşar, “Bu kafayla Körfez’de 33 yıl sonra bile yüzülmez” dedi.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'in "Körfez'de 3 yıl içinde yüzülecek" sözünün ardından yapılan çalışmalar, bu konuda atılan adımların yetersiz olduğunu gösterdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden Prof. Dr. Doğan Yaşar, önceki başkan Aziz Kocaoğlu döneminde yapılan yanlışların Soyer döneminde de devam ettiğini kaydetti.

'BETONLAMAK CİNAYETTİR'
Kocaoğlu dönemi yanlışlarından olan ve Soyer'in de devam ettirdiği derelerin altını betonlama ve Meles Çayı'ndaki kireçleme işlerinin neden yapıldığına dair bilimsel bir dayanak bulamadığını vurgulayan Yaşar, "Derelerin altını betonlamak bir cinayettir. Derelerin altını betonlayarak su ve toprak ilişkisini kopartıyorlar. Yani biyolojik yaşamı sonlandırılıyorlar. Bugün dünyadaki balıkların yüzde 95'i deltalarda yakalanır. Eğer siz derelerin altını betonlarsanız, balıkların bu besin kaynağını kesmiş olursunuz ve Körfez'in biyolojik yaşamını da olumsuz yöne çekersiniz" ifadelerini kullandı. "Körfez ile ilgili 1999 yılından bu yana basına konuştuğunu aktaran Yaşar, "2002 yılında büyük kanal projesinin bitiminden sonra 2003 yılında katıldığım bir programda Körfez'e temiz su akışının sağlanmasından 1 yıl sonra en azından İnciraltı-Konak arasında yüzeriz demiştim. Bu sözümün hala arkasındayım. O günden bugüne hep aynısını söyledim. Bu kafa ile 3 yılda değil, 33 yılda bile Körfez'de yüzemezler" diye konuştu.

'AYNI YANLISLAR HALA DEVAM EDİYOR'
KÖRFEZ'DE yüzülmesi için acilen tüm arıtma tesislerinin devreye sokulması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Gerektiğinde bu tesislerin eğer yapılabilirse, belediye tarafından sübvanse edilmesi ama mutlaka derelere girişi ve dolayısı ile Körfez'e temiz su sağlanması birincil şarttır. Hatta bu konuda ayrı bir zabıta birimi kurularak dereler kontrol altına alınmalıdır. Temiz su girişi sağlanmadan Körfez'de yüzmek hayaldir. Kocaoğlu döneminde gerçekleştirilen yanlışların tamamına devam ediliyor. Körfez'e hala kimyasal atıklar atılıyor" dedi.

Mert ALPDÜNDAR

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum