NEDEN 6 AY BEKLEDİN SAYIN İDUĞ? RUHSATSIZ DEV İNŞAAT MÜHÜRLENDİ

NEDEN 6 AY BEKLEDİN SAYIN İDUĞ? RUHSATSIZ DEV İNŞAAT MÜHÜRLENDİ

Bornova Belediyesi 6 aydır ruhsatsız çalışmasına göz yumduğu CHP’li iş insanına ait şantiyeyi mühürledi. Sorumlular hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemi ile dava açılabilecek.

A+A-


Bornova Belediye Başkanı İduğ'un Bornova'ya ihanet gibi yükselen kaçak yapıya göz yumması tepkilere neden oldu. İduğ'un kaçak yapıyı gazetelerin yazması sonucu mühürlemesi kafalarda soru işaretleri bıraktı

Geçtiğimiz Ocak ayında Temiz İzmir Derneği'nin yaptığı başvuru üzerine Bornova Belediyesi'ne bağlı ekipler 2015 yılı ekim ayından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden alt yüklenici ve ana yüklenici olarak 600 milyon liranın üzerinde iş alan Agra Kent Hizmetleri A.Ş'nin Bornova Erzene Mahallesinde faaliyet gösteren merkez şantiyesinde incelemelerde bulundu. Yapılan inceleme sonucunda söz konusu taşınmazın dosyasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesine rastlanmadı. Bunun üzerine ekipler tutanak tutup 12 Mart 2019'da yine belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Yapı Kontrol Servisinden söz konusu parsel üzerindeki kaçak yapılarla ilgili İmar Kanunu çerçevesinde işlem yapmasını istedi. Normal koşullarda Encümen kararı ile mühürlenip hiçbir şekilde araç giriş çıkışına müsaade edilmemesi gereken şantiye, aradan geçen 5 aylık süreçte çalışmaya devam etti.

YAZIYA YANIT YOK
Bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, haziran ayında ruhsatsız şantiye ile ilgili Bornova Belediyesi'ne yazı yazdı. Resmi yazıda söz konusu şantiye ile ilgili iddiaların İmar ve Belediye Kanunu kapsamında incelenip Valiliğe konu hakkında bilgi verilmesi istedi. Kanun kapsamında yapılması gereken iş ve işlemleri geciktiren Bornova Belediyesi, İl Müdürlüğü'nün gönderdiği yazıya da kayıtsız kaldı. Bornova'da eski CHP Ankara İl Başkan Yardımcısı olan Özgür Aktepe'nin sahibi olduğu şirkete tanınan ayrıcalığı gazeteler manşetlerine taşıdı. Haberler üzerine İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Bornova Kaymakamlığı harekete geçti. Bornova Belediyesi'nden söz konusu işletme ile ilgili yapılan iş ve işlemler hakkında ivedi olarak bilgi istendi. Yaşanan şok gelişme üzerine Bornova Belediyesi, 6 aydır görmezden geldiği şantiyeye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Ekiplerini göndermek zorunda kaldı. 2 Eylül'de şantiyede incelemelerde bulunan belediye ekipleri söz konusu alanda kaçak olarak imal edilmiş, ortalama 150 metrekare büyüklüğünde 6 prefabrik yapı tespit etti. Kaçak imalatlarla ilgili 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 32. Maddesi uyarınca yapı tatil zaptı tutup mühürledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?
Şimdi tüm gözler Bornova Belediyesi Encümeni'ne çevrildi. Önümüzdeki günlerde belediye encümeni kaçak yapılar nedeniyle Agra'ya İmar Kanunu uyarınca para cezası kesecek. Eğer Agra kendisine tanınan 1 aylık sürede söz konusu kaçak yapılara ruhsat alamazsa ya da yıkmazsa bu sefer belediye encümeni İmar Kanunu'nun 42. Maddesi uyarınca söz konusu kaçak imalatlarla ilgili yıkım kararı alacak. Ardından da TCK'nın 184. Maddesi uyarınca yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak yapmaktan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacak. Sorumlular hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemi ile dava açılabilecek.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.