SARI BASIN KARTI MAHKEMELİK OLUYOR

SARI BASIN KARTI MAHKEMELİK OLUYOR

Anayasa Mahkemesine götürülecek

A+A-

Gazetecilerin fiili hizmet zammından faydalanmasının basın kartı koşuluna bağlanmasına tepki gösteren Medya Dayanışma Grubu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek tüm gazetecileri kapsayacak bir düzenleme yapılmasını istedi.

Medya Dayanışma Grubu adına Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Kanlı, Parlemanto Muhabirleri Derneği Başkanı Göksel Bozkurt, Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel’den oluşan heyet, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek Kasım ayında Meclis'te yasalaşan ancak yine basın kartı taşıma koşuluna bağlanan düzenlemenin tüm gazetecileri kapsaması için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini istedi.  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da meslek örgütü temsilcilerinin isteği doğrultusunda düzenlemeyi “basın kartı koşulunun iptali” için Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Şubat ayında, İstanbul İş Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet süresi zammı” ile ilgili düzenleme getiren 40’ıncı maddesinde 2013 yılında yapılan değişiklikle eklenen 16 numaralı bendin iptali istemini görüşerek karara bağlamıştı.

AYM, 25 Aralık’ta iptal başvurusu ile ilgili yaptığı değerlendirme sonucunda “yıpranma payı” ile ilgili düzenlemenin, Anayasa’nın “temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması” ile ilgili 13 ve “sosyal güvenlik hakkı” ile ilgili 60’ıncı maddelerine aykırı olduğunu belirlemişti. Bu kapsamda Resmi Gazete’de yayımlanan kararın dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği, doğacak hukuksal boşluğun kamu yararını ihlal edeceği gerekçesiyle de iptal kararının dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine hükmedilmişti.

AYM kararının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapılan yasal düzenleme sonucunda TBMM Genel Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda “fiili hizmet süresi zammı” ile ilgili düzenlemenin yalnızca basın kartı sahipleri için geçerli olmasını öngören 506 Sayılı Kanun’da değişiklik yapılmasını kabul etmiş ve gazetecilerin yıpranma hakkı basın kartı şartına bağlanmıştı. Muhalefet partilerinin basın meslek örgütlerinin talebi doğrultusunda  teklifin tüm basın çalışanlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi için verdiği önerge de reddedilmişti.

Medya Dayanışma Grubu sektörün en önemli meslek örgütlerinden oluşuyor: Türkiye Gazeteciler Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti Derneği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, DİSK Basın-İş, Parlamento Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Haber Kameramanları Derneği.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.