STAR RAFİNERİ 2020’DE 10,5 MİLYON TON HAM PETROL İŞLEDİ

STAR RAFİNERİ 2020’DE 10,5 MİLYON TON HAM PETROL İŞLEDİ

Yılın ikinci yarısında kapasitesinin üzerinde çalışan STAR Rafineri, üretim hedeflerini aştı

A+A-

Kovid-19 salgını tüm dünyayı sarsarken pandemi koşullarına hızlı adapte olan  STAR Rafineri’nin 2020 yılına ilişkin sonuçları açıklandı.  Etkin üretim optimizasyonu ve operasyonel esnekliği sayesinde kapasitesinin üzerinde üretim yapan STAR Rafineri’nin geçtiğimiz yıl işlediği ham petrol miktarı 10,5 milyon tona ulaştı.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri, 2020’de pandemiye rağmen rekor rakamlara imza attı. Dizayn petrol işleme kapasitesi 10 milyon ton ham petrol olan STAR Rafineri; üretim planını değişen koşullara hızla adapte ederek bu miktarı 10,5 milyon tona çıkardı. 2020 yılında yaklaşık 10,3 milyon tonluk satış gerçekleştiren STAR Rafineri, bu satışların yaklaşık %70’ini iç pazara yaparak, Türkiye ekonomisine öngörülen katkıyı da sağlamış oldu.

STAR Rafineri’nin yüksek performansıyla üretim ve sürdürülebilirlik açısından sektöre güven verdiğini ifade eden SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Anar Mammadov, “Petkim’in hammaddesi naftanın tedarikinin yanı sıra iç piyasaya yaptığımız satışlarla Türkiye’nin cari açığının azalmasına önemli bir katkı sağladık. STAR Rafineri’de sahip olduğumuz ileri teknoloji, Petkim’e entegre yapımız, dijital dönüşüme elverişli modelimiz, etkin üretim planlama ve optimizasyon süreçlerimiz sonucunda bu olağanüstü dönemi başarıyla yönettik. Pandemi nedeniyle talebi azalan jet yakıtı üretim kapasitemizi hızla motorine dönüştürüp kesintisiz üretime devam edebildik. Özellikle 2020’nin ikinci yarısından itibaren aylık bazda %100’ü aşan kapasitelerle üretim yaparak dizayn kapasitesi 10 milyon ton olan rafinerimizin ham petrol işleme hacmini 10,5 milyon tona çıkardık. Bize gurur veren bu üstün performansa ulaşmamızı sağlayan, her biri kendi alanında uzman ve yetkin olan tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

100’DEN FAZLA FARKLI PETROL ÇEŞİDİNİ İŞLEYEBİLİYOR

2020’de petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle rafineri marjlarının da düşük seyrettiğine dikkat çeken Mammadov, “6,3 milyar dolarlık değeriyle Türkiye’de reel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, bu zorlu yılda, 250 milyon doların üzerinde bir kredi geri ödemesi gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra rafinerimizin depolama kapasitesi ve operasyonel esnekliğini artıracak yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. Bu kapsamda, yaklaşık 45 milyon dolarlık yatırım bütçesine sahip olan ‘Rafinerinin Esnekliğinin, İşletilebilirliğinin ve Karlılığının İyileştirilmesi Projesi’ni (IFOP) bu yıl devreye alacağız. IFOP Projesi ile birlikte toplamda yaklaşık 600 milyon dolarlık yatırım değeri bulunan ve çoğu ilave depolama kapasitesi ile ilgili olan yeni yatırımlarımızı da 2022 yılında tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Faaliyetlerine başladıktan bir yıl sonra üretimden satışları ile İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2019 yılı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesine 5’inci sıradan giriş yapan STAR Rafineri, gelişmiş konfigürasyonu sayesinde 100’den fazla petrol çeşidini işleyebilme kabiliyetine sahip. Türkiye’de üretilen ham petrolü işleyen iki kuruluştan biri olan STAR Rafineri, bu açıdan da ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.