TURİZM CENNETİ ÇEŞME BUGÜN BULGARİSTAN'A 500 BİN DOMATESİ FİDESİ İHRAÇ ETTİ

TURİZM CENNETİ ÇEŞME BUGÜN BULGARİSTAN'A 500 BİN DOMATESİ FİDESİ İHRAÇ ETTİ

TIRLARLA GÖNDERİLDİ

A+A-

İhracatta önemli başarılar elde ederek ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan İzmir'de 2020 yılında 4 milyon 105 bin adet fide ve fidan yurt dışına ihraç edildi. İhracatın parasal değeri ise 4,4 milyon dolar oldu.  Azerbaycan, Özbekistan, KKTC, Kazakistan, Türkmenistan başta olmak üzere,  Almanya, İspanya, Ürdün, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Cezayir, Lübnan, Afganistan, Umman, Gürcistan olmak üzere 18 ülkeye İzmir ilinden ihracat gerçekleştirilmekte. 2021 yılının ilk 4 ayında fide ve fidan ihracatı 1,5 milyon adet, parasal değeri ise 2 milyon dolar.

İzmir'in bir turizm merkezi olarak görülen, aslında önemli bir tarımsal üretime ve çeşitliliğe de sahip ilçesi Çeşme'de bugün ilk kez domates fidesi ihracatı gerçekleşti. Yaklaşık 500 bin adet armut tipi domates fidesi Bulgaristan'a gönderilmek üzere İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen'in de katılımıyla tırlara yüklendi.

İzmir'in ihracat noktasında ulaştığı başarılara dikkat çeken Özen "Bereketli bir sezon olmasını temenni ediyoruz. Bugün burada hep birlikte Çeşmemizden ilk kez domates fidesi ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki süreçte de ihracatta geçen yıl ki rakamlarımızı geçme gibi bir hedefimiz var. Geçen yıl İzmir'imizden yaklaşık 18 ülkeye ihracatımız gerçekleşti. 4 milyon 100 bin civarında fide ve fidan ihraç ettik.

2021 yılı ilk dört ayının rakamlarına baktığımızda fide ve fidan ihracatımızda iyi bir dönem geçireceğimize inanıyoruz. Hep şöyle bir algı vardır; biz fide ve tohumda dışarıya bağlıyız ithalat yapıyoruz. Ama bütün bu rakamlar gösteriyor ki bizim sadece İzmir'den 18 ülkeye fide ve fidan ihracatımız var. Ve bunların hepsi yerli ve milli çeşitlerimizden üretiliyor. Türkiye genelinde baktığımız zaman bizim artık bundan 20-25 yıl önceki dönemlerdeki gibi fide, fidan ve tohumda dışarıya bağımlılığımızın kalmadığını, o zamanlar ithalat yaptığımız ülkelerde artık ihracat yaptığımızı görebiliriz" dedi.

Özen daha sonra  hidroponic üretimle 4,5 da alanda üretim yapan ve yaklaşık 200 da açık alanlık verim elde eden Growponics firmasının üretimini yerinde inceledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.