VAH KARŞIYAKAM VAH...MAVİŞEHİR CENGİZ HOLDİNG'E TESLİM EDİLDİ

VAH KARŞIYAKAM VAH...MAVİŞEHİR CENGİZ HOLDİNG'E TESLİM EDİLDİ

Karşıyaka'nın Mavişehir semtinin yıllardır peşkeş çekildiği, bölgedeki boş ve imarlı parsellerin büyük bölümünün Cengiz İnşaat'a verildiği ortaya çıktı.

A+A-

Geçtiğimiz aylarda Mavişehir'de Karşıyaka Belediyesi’ne ait bir bölge hisse satışı ile gündeme gelmişti. Karşıyaka Belediyesi'ne yazılı başvuru yapan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Karşıyaka Belediyesi'nden elde ettiği bilgiler sonucunda bölgeye dair ciddi sorunlar saptanmış olduğunu açıkladı. Aynı zamanda da bölgedeki boş ve imarlı parsellerin büyük bölümünün Cengiz İnşaat'a verildiği öğrenildi.

BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre,ŞPO İzmir Şubesi'nden yapılan açıklamada, "Ramsar Alanı’na yakınlığı, zemin yapısı, altyapı problemleri, kamu mülkiyetinin kurumlar eliyle ranta konu olması gibi başlıklarla Mavişehir bölgesi sorunlu bir yapılaşma sürecine sahiptir. Bölgedeki bütün planlama süreci başta olmak üzere, her türlü idari süreci incelemeden konunun değerlendirilmesinin, bilimsel olarak yetersiz kalacağı düşünülmektedir" denildi.

'İNŞAAT YOĞUNLUĞU SÜREKLİ ARTTIRILDI'

ŞPO İzmir Şubesi, Mavişehir'in imar tarihini ise şu şekilde anlattı: "Mavişehir Bölgesi’ne ilişkin ilk imar planları 1984 yılında onaylanmış olmakla birlikte, o dönemde bölgede mülkiyet Türkiye Emlak Bankası’na (TEB) aittir. İlk onaylanan planların ardından 1991 yılı ve sonrasında planlar birçok kez değişikliğe uğramıştır.1998 yılında Emlak Bankası’nın tasfiyesi sonucu mülkiyetin Emlak Konut GYO ve Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) geçtiği görülmektedir. 2006 yılında Mavişehir’in büyük bir bölümünün Toplu Konut Alanı ilan edildiği ve bu doğrultuda planların onaylandığı ancak bu planlar ve Toplu Konut Alanı kararının açılan bir dava sonucu iptal edilmiştir. 2019 yılı sonu itibariyle kesinleşen Mavişehir Toplu Konut Alanı 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Planların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18.09.2012 tarihinde onaylandığı ve bu planlara yaklaşık 25 adet dava açıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu bölgede onaylanan her planla, nüfus yoğunluğu ve inşaat yoğunluğu arttırılmıştır."

'MÜLKİYETİN ÇOĞU CENGİZ İNŞAAT'A SATILDI'

Kamuya ait imarlı parsellerin satışa çıkarıldığı belirtilen açıklamada, "Mavişehir’de Emlak GYO ve TOKİ mülkiyetinde olan parsellerin bir bölümünün 2010 yılının eylül ayında gazete ilanıyla satışa çıkarıldığı, 2012 yılında ise Mavişehir İmar Planları kapsamında kalan bölgede, toplamda yaklaşık 235.000 m² büyüklükte olan boş ve imarlı parsellerin %91’inin aynı sermaye grubuna yani Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş satıldığı belirlenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

'MAVİŞEHİR BÖLGESİ RANTA KURBAN EDİLDİ'

Hazırlanan imar planlarıyla ilgili uzman raporlarının dikkate alınmadığı söylenene açıklamada, "Kamuya terk edilmiş bir alanın, mülkiyete konu edilmesi ve satışa konu olmasını kamu yararı ile bağdaştırmak mümkün değildir. Söz konusu bölgede geçmişte onaylanan imar planları kapsamında ilgili mahkemelerce hazırlanan bilirkişi raporlarında yer alan uyarılar dikkate alınmadığı için 2019 yılı sonunda yaşanan sel felaketi bile sürecin ne kadar kötü yönetildiğinin göstergesidir. Mavişehir planlama süreci bütünüyle şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı şekilde yürütülerek bugünkü tartışma konusu olan satış işleminin taşları adım adım döşenmiştir. Ayrıca sadece gündem olan satışa konu olan parsel değil, merkezi hükümetlerin ve yerel yönetimlerin tasarrufları doğrultusunda 90’lı yıllardan başlayarak Mavişehir bölgesi el birliğiyle ranta konu edilmiş ve sermayeye peşkeş çekilmiştir" denildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum