9 EYLÜL TIP FAKÜLTESİ'NDEN ULUSLARARASI BİLİMSEL KİTAP

9 EYLÜL TIP FAKÜLTESİ'NDEN ULUSLARARASI BİLİMSEL KİTAP

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Springer Yayınevi imzalı Uluslararası Bilimsel Kitap “Biomarkers in Carcinoma of Unknown Primary”

A+A-

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı ve Sağlık Bilimleri Moleküler Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri ve doktora öğrencilerinin hazırladığı “Biomarkers in Carcinoma of Unknown Primary” (Primeri Bilinmeyen Tümörlerde Biyobelirteçler) kitabı uluslararası Springer Yayınevi tarafından Ocak 2022 tarihinde yayınlandı.  Editörlüğünü Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu, Prof. Dr. Özgül Sağol ve Dr. Öğ. Üyesi Anıl Aysal’ın gerçekleştirdiği kitap bu başlıkta ilk olma özelliğini taşıyan özgün bir kitap. İkisi Türk 5 yurt dışı yazar da kitabın bazı bölümlerine katkı sağladı. Toplam 27 yazarın emeği ile gerçekleştirildi.  

Önemli sağlık sorunu olan kanser hastalarının bir kısmı uzak yayılım yapmış tümörlerle başvuruyor ve tümörün geliştiği yer kolayca saptanamayabiliyor. Bu durum çok ender değil. Tüm kanser başvuruları arasında 6. sıklıkta. Bu durumda birçok tıp uzmanlık alanı birlikte çalışıyor ve özellikle patologlar hem mikroskobik bulgular hem de çeşitli biyobelirteçlerin yardımı ile birincil tümörün yerini belirlemeye çalışıyorlar. Özellikle patolojik değerlendirmede sayıları binleri aşan biyobelirtecin etkin kullanımı  uzmanlık gerektiriyor.

Hem birincil hem de uzak yayılım gösteren tümörlerde hastalık tanısı, olası ilerleme biçimi, hem de nasıl tedavi olacağının belirlenmesinde etkin biyobelirteçler kitap kapsamında sunuluyor.

Kitapta biyobelirteçlerin özellikleri, geçerlik ve güvenilirlikleri tanımlanıyor. Tümörlerin uzak organlara yayılım biçimleri ayrı bir bölümde ele alınıyor. Biyobelirteçlerin  özellikleri sistemler bazında (örneğin gastrointestinal, baş boyun, jinekolojik vb. gibi) ele alınıyor ve her organa metastaz yapan tümörlerin özellikleri ayrıca tanımlanıyor. Ayrıca klinik ve onkolojik değerlendirme de ayrı iki bölüm şeklinde yer alıyor. Kısacası birincil tümör yerleşimi bilinmeyen tümörlere biyobelirteçlerle nasıl yaklaşılacağı çok yönlü bir şekilde açıklanıyor.

Kitabın uluslararası ve yurt içinde birincil tümör yerinin belirlenmesinde patoloji uzmanlarına ve onkoloji alanında emek veren diğer doktorlara ışık tutması bekleniyor.

 

 
 
 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.