BORNOVA BELEDİYESİ'NDE 'LGBT' TARTIŞMASI

BORNOVA BELEDİYESİ'NDE 'LGBT' TARTIŞMASI

Sert tartışmalar

A+A-

Bornova Belediyesi Şubat olağan meclisinde sert tartışmalar yaşandı. Mecliste partiler LGBT  nedeniyle atıştı. AK Partili meclis üyeleri Turuncu Derneği ile Bornova Belediyesi arasında imzalanan işbirliği protokolüne derneğin “ LGBTİ faaliyetleri” yürüttüğü gerekçesiyle tepki gösterdi. AK Parti Meclis Üyesi Sait Tatlı, CHP’li Meclis Üyesi Yahya Yıldız’a “Bu derneğin eğitimlerine katılacak mısınız?” dedi. Yıldız'ın ise “Katılınca tecavüz mü edecekler” çıkışı üzerine mecliste gerginlik yaşandı. 

AİLE KAVRAMINI YOK EDER

AK Parti Grup Başkanı Sait Tatlı, Turuncu Derneği’nin LGTİQ+ temelli bir dernek olduğunu ve bu derneğin belediye ile yapacağı faaliyetlerin gayri ahlaki olduğunu ve aile kavramını yok edeceğini iddia etti. Tatlı, derneğin bu faaliyetler sebebiyle meclis üyelerinin ailelerine bu konuyu açıklayamayacaklarını söyledi. Tatlı, LGBTİQ+’a bakış açısının normalleşmesi durumunda toplumun felaketlere sürüklenebileceğini söyleyerek şunları söyledi:

Burada Turuncu Dernek ile yapılan protokole göz gezdirdim ve derneğin yükümlülüklerine de baktım. Burada dikkatimi çeken gizlilik maddesi var: belediyenin ve derneğin onayı olmadan paylaşılamaz diyor. Turuncu Dernek, LGBTİ böyle bir dernek olarak bahsediliyor. Lezbiyen, gay, biseksüel, transeksüel bireylerin faaliyetleri üzerine çalışıyor bildiğim kadarıyla, bilmediklerimi bilmiyorum. Kişinin tercihleri ile ilgilenmiyorum ama bu gayri ahlaki olan dernekten toplumsal şiddetin önlenmesine dair eğitim alıyoruz. Derneğin bu faaliyetlerden haberi var mı meclis üyelerinin? Meclis üyeleri bizim kararımızdan sonra bu eğitimlere katılacak mı? Gay, lezbiyen faaliyet gayri ahlaki değil mi? Kişisel tercihlere saygı duyuyoruz ama bunu personele, vatandaşlara ve öğretmenlere dayatılmasına karşıyız. Bu faaliyet aile kavramını yok edecek. Meclis üyelerimiz bu eğitimlere gidince bunları ailelerine açıklayabilecek mi? Bireysel olarak kim ne yaparsa bizi ilgilendirmiyor, biz dini kurallar olarak bakıyoruz. Bu konular ne zaman normalleşirse birçok felaket başa gelmiştir.

İDUĞ: 'SİZE KATILDIĞIM TARAFLAR VAR'

Turuncu Derneği’nin faaliyetlerine açıklık getiren Başkan İduğ, belli bir raddede Tatlı’nın görüşlerine katıldığını ancak global olarak bakınca LGBTİQ+ bireylerin görmezden gelinemeyeceğini belirterek, ‘Turuncu Derneği, toplumdaki ayrımcılığa uğrayan bireylerin yaşadıklarına destek olan bir dernek. Bu STK sadece LGBTİQ+ bireyler için kurulmamış. Buradaki şiddet sadece fiziksel şiddet değil. Size katıldığım taraflar var, muhafazarklık olarak bakınca size katılıyorum. Global olarak bakınca bu konuları görmezden gelmek olmaz. Oy çokluğu konusuna bir şey söylemiyoruz ama bu gönülllük esaslı yapı’ dedi.

BAŞKA DERNEK DÜŞÜNELİM

Tartışmalara dahil olan AK Parti Meclis Üyesi Adem Kasacı, Turuncu Derneği’nin dışında farklı sivil toplum kuruluşlarının  da sürece dahil edilmesi önerisinde bulunarak, ‘Hassas konuları değerlendirdik. Biz bunu özelleştirmek istemiyoruz. Bizim bunu üye olarak takip etme şansım yok. Biz burada verilen eğitime de karşı değiliz. Psikologlar Derneği gibi daha farklı dernekler var. Bekletelim dedik, bürokratımız biz bunu direkt geçireceğiz dedi. Biz bunu geçireceğiz cümlesi beni rahatsız etti. Beraber çalıştığımız dernekler var. Biz bunları destekliyoruz. Bir bürokrat bunu illa geçireceğiz demese konu buralara gelmez. Daha iyi bir STK ile bunu değerlendirebilirdik. İnsiyatifin sizin tarafınızda geçirildiğini düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

BU İŞ İÇİNDE ÇOCUKLAR VAR

AK Parti Meclis Üyesi Hatice Yıldırım, kendi çocuğuna LGBTİQ+ bireylere dair eğitim verilmesini istemediğini belirterek, ‘Bu iş içinde çocuklar da var. Ben de bir anneyim. Benim çocuğuma böyle bir eğitim verilmesini kabul etmiyorum. Bornova halkına soralım. Acaba Bornova halkı bu görüşü savunan bir derneğin eğitim vermesini kabul edecek mi? Yetişkin insanlar kendi kararını verir, biz buraya çocuklarımızı emanet ediyoruz’ dedi.CHP Grubu verilecek olan eğitimin çocuklara yönelik değil, öğretmenlere yönelik olduğunu söyledi. İduğ, ‘Ailelerin arzu ettiği başka eğitimler olabilir. Turuncu Derneği sorumluluğun farkındadır. Diğer dernekleri ekleyerek bu projeyi büyütebiliriz’ dedi. Önerge meclisten oy çokluğu ile geçti.

FIRAT ÇAKIROĞLU İÇİN 'HAYIR'DEDİLER

Komisyonlardan havale edilip sonuçlanmayan önergeler bölümünde, Ege Üniversitesi’nde çıkan olaylar sonucunda hayatını kaybeden Fırat Yılmaz Çakıroğlu isminin çocuk parkına verilmesi konusu tartışmalara sebep oldu. CHP Grubu’ndan söz alan Gürsu, Çakıroğlu isminin birçok yerde yaşatıldığını söylererek önergenin gündemden düşürülmesini istedi. AK Parti Grubu’ndan söz alan Tatlı, kararın neden değiştini söylerek ‘Burası Bornova Belediyesi ve biz Bornova Belediyesi olarak ne yaptık? Buraya verilmesi ile ailenin talebi vardı ne oldu da karar değişti?’ sorusunu yöneltti.

REKTÖRLE KONUŞURUM

Konu hakkında açıklama yapan İduğ, Bornova’da halihazırda bir ilkokulda Çakıroğlu’nun isminin yaşatıldığını belirterek, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile bu konuyu görüşeceğini ve üniversitenin içinde bu ismin yaşatılması gerektiğini belirtti. İduğ, ‘Bornova’da bir ilkokul Fırat Yılmaz Çakıroğlu ismini taşıyor. Bu olay Ege Üniversitesi’nde yaşandı. Rektör ile konuşacağım. Rektöre olayın olduğu yerde isminin verilmesi için öneride bulunacağım. Aliğa, Kınık, Menemen, Menderes, Tire gibi İzmir ilçelerinde ismi yaşıyor. Yeterli olduğunu düşünüyorum’ dedi.

KİMSE RAHATSIZ OLMAZ

AK Parti Meclis Üyesi Cihan Dağlıer ‘Türkiye’nin birçok noktasında ismi var. Bizim bunu istememizde asıl sebep öğrenci olarak Ege’de vefat etmesi. Biz burada meclis olarak çok aykırı bir durum olmadığı sürece isimleri veriyoruz. Bizim özellikle o parkı istememizin sebebi, Çakıroğlu’nun o parkta arkadaşlarıyla vakit geçirmesiydi. Sadece genç bir kardeşimizin isminin verilmesindeki sakınca nedir? Diğer ilçelerde olan bu çalışmalar biz neden bu kararı almıyoruz? İsminin verilmesinde kimsenin Bornova’da rahatsız olacağını düşünmüyorum’ ifadelerini kullandı.

GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜLDÜ

AK Partili Yıldırım, ‘Biz bir önerge verdik ve sonuç bekliyoruz. Bu kararı verirken neden bu ismin farklı nerelerde verildiğini araştırdınız? İsmi vermemek için sebep arıyorsunuz. Bir kişinin ismi 50 yere de verebilir. Olay bu ilçede yaşandı. Biz bu olayın yaşandığı yerde ismi vermekten çekiniyoruz. Bu isim araştırması neden?’ dedi. Çakıroğlu’nun isminin parka verilmesi mecliste oy çokluğu olarak gündemden düşürüldü.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.