Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

ÇEŞME- SAKIZ KARA PARA AKLAMA HATTI

A+A-

Türkiye Çeşme'de ortaya çıkarılan kara para ve hayali ihracat olayına kilitlendi. Hal böyle olunca da konuyu yakından takip eden bir gazeteci olarak 2. yazımızı yazmakta farz oldu.

Şunu açıkça belirtmek isterim ki; İzmir Emniyet Müdürlüğü'nün Çeşme'de ortaya çıkardığı 1 Milyar Doları aşan kara para aklama ve hayali ihracat vurgunu Ankara'ya bomba gibi düştü.

Aralarında gümrük görevlilerinin de olduğu vurgunun geçmiş yıllarda Çeşme başta olmak üzere hangi sınır kapılarında yapıldığı Ticaret Bakanlığı kulislerinde en çok merak edilen konu arasına girdi. Başkent kulislerinde benzeri vurgunun geçmiş yıllarda da çok defa yapıldığı iddia edildi.

Etki Haber'e gelen çokça mailler arasında vurgunun geçtiğimiz yıllarda da yapıldığı tarafımıza mail yoluyla birkaç yerden belirtildi.

İŞTE YENİ DETAYLAR:

Soruşturma devam ettikçe vurgun ile ilgili taze bilgiler tarafıma ulaşıyor. Sizlere ikinci yazımda soruşturma ile ilgili yeni detayları aktarmak istiyorum. Ancak görünen o ki, bu vurgun daha birçok yazımızı da beraberinde getirecektir. Yeni detaylar ne derseniz işte tarafıma ulaşan bilgiler ışığında sizlere aktaracaklarım..

BAKIN İHBAR NEREDEN GELİYOR?

İddiaya göre, soruşturma 1 Ocak 2024'te Şırnak'ta bir dış ticaret firması yetkilisinin "Şirketi adına 1,5 milyon dolar nakit beyannamesi doldurulması ve bu belge hakkında bilgilerinin olmadığını" ihbar etmesi üzerine başladı.

İhbar üzerine Çeşme Gümrük Müdürlüğü’ndeki nakit beyannamelerinin incelenmesi sonucu normalin çok üzerinde döviz girişi için beyanname doldurulduğu belirlendi.

SAKIZ- ÇEŞME VURGUN HATTI

Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada E.B. (49) ve dış ticaret uzmanı A.K'nin (44) 26-27 Aralık 2023 ile 1-4 Ocak 2024'te 4 kez Sakız Adası'ndan Çeşme'ye gümrükten giriş yaptıkları ve 119 şirket adına farklı para birimlerinden yüksek miktarda dövizi yurda sokmuş gibi göstermek üzere 210 nakit beyannamesi doldurdukları belirlendi.

Şüphelilerin doldurduğu nakit formlarındaki bedelin 1 milyar 142 milyon 510 bin dolar, 18 milyon euro ve 6 milyon 950 bin Danimarka kronu olduğu da ortaya çıkarıldı.

SAKIZA BALIK TUTMAYA GİTMİŞLER!

Tutuklanan 2 şüphelinin ifadelerinde suçlamaları kabul etmedikleri, formları kendilerinin doldurtmadığı, isimlerinin kullanıldığını öne sürdükleri öğrenildi.

Türkiye ve Almanya vatandaşlıkları bulunan ve İstanbul'da ikamet ettikleri tespit edilen şüphelilerin 10 gün içinde Sakız Adası'na 4 kez gitme nedenleriyle ilgili "balık tutma ve butik otel kurma" gibi gerekçeler öne sürdükleri öğrenildi.

Adlarına nakit beyannamesi doldurulan 119 şirketin lojistik, inşaat, madencilik, petrol, gıda ve tekstil alanında kayıtlarının bulunduğu, Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) söz konusu şirketlerin faal olup olmadığı, ticari gelirleri ve dış ticaretleriyle ilgili incelemesini sürdürdüğü öğrenildi.

MİT'İN ADINI KULLANMIŞLAR

Öte yandan operasyon kapsamında tutuklanan Çeşme Gümrük Müdürlüğü’nde görevli memurlar A.Ş, O.E.A, E.S. ve E.O'nun da nakit beyannamesi ve döviz girişiyle ilgili rutin denetim ve kontrolleri yapmadıkları öne sürülerek rüşvet, resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve bilişim sistemlerine girme suçlamasıyla tutuklandıkları belirtildi.

Şüphelilerin evlerinde yapılan aramada ise 1'i F serisi olmak üzere 4 adet farklı seri numaraları bulunan 1 ABD doları, sahte MİT kimliği, çok sayıda ziynet eşyası ve dijital materyal ele geçirildi. MASAK'ın bu şüphelilerin hesapları üzerinde de inceleme yürüttüğü belirtildi.

Yukarıda da belirttiğim gibi sevgili okurlar Çeşme'de ortaya çıkarılan büyük vurgunla ilgili daha birçok yazı yazacağım içime doğuyor.

Tabi yine şunun da altını kırmızı ile çizmek isterim ki bu kadar büyük bir vurgunu 3-4 görevli yapamaz. Burada Sayın Ömer Bolat'ın da devreye girdiği ve soruşturmanın tüm yönleri ile araştırılmasını istediği kulağıma gelen bilgiler arasında…

 

Bu yazı toplam 409 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar