CHP'Lİ BAYIR:'LİMANLAR BABANIZIN MALI DEĞİL'

CHP'Lİ BAYIR:'LİMANLAR BABANIZIN MALI DEĞİL'

Meclis'te konuştu

A+A-

Mecliste dün görüşülmekte olan 287 sıra sayılı kanun teklifi görüşmelerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, limanların işletme sürelerinin kırk dokuz yıllığına uzatılmasına tepki göstererek, ‘’İhaleye girmeden, şirketler davet edilmeden yapılacak bu uygulama; eşitlik ilkesi ile bağdaşmamak ile birlikte, Anayasaya da aykırılık taşımaktadır. Hiçbir siyasi erkin; stratejik açıdan önem taşıyan, kamu malı olan limanları, Katarlılara veya 5’li yapıya, babasının malıymış gibi vermeye hakkı yoktur. Onlar size dedenizden miras kalmadı. Onlar halkın malıdır’’ dedi.

Limanlar Anayasaya Aykırı Bir Biçimde Yandaşa Peşkeş Çekiliyor

Limanların, ülke savunmasındaki önemine dikkat çekerek, ticaretin ana unsurlarından biri olduğunun altını çizen Bayır, ‘’Limanların uyuşturucu trafiğine açılmasına göz yummamızı, kimse beklemesin. Düşünebiliyor musunuz? 2027’de süresi dolacak Hopa limanı, 2028’de sözleşmesi sona erecek Antalya limanı, daha bitmemiş olan, Çeşme, Mersin, İskenderun, Marmaris gibi limanlarımız birilerine peşkeş çekiliyor ve 49 yıllığına veriliyor. Liman özelleştirmeleri yapılırken, bu firmalar ihale ile aldı bu limanları. Kârını-zararını, yatırım süresini, sözleşmenin ne zaman biteceğini biliyorlardı. Şimdi ne oldu da, bitimine daha yıllar varken, extra bir süre ekliyorsunuz? Neden? Bundan ülkemizin ne çıkarı var? İhalesiz bir biçimde aynı firmalara eşitlikten yoksun olarak veriyorsunuz limanları? Amaç nedir burada?’’ diye sordu.

Hodri Meydan

İlk seçimlerde AKP iktidarının sona ereceğini iddia eden Bayır, bu durumu AKP’ye destek olan sermaye gruplarının da gördüğünü belirterek, ‘’Katarlılar ve 5’li yapı, AKP iktidardan düşünce ‘Bizi CHP ile uğraştırmayın, uzatıverin 49 yıllığına bu ihaleleri. Giderayak bize böyle bir güzellik yapın’ şeklinde bir talepleri olduğu için mi ısrarcısınız bu maddede? Size bir teklif; 'Erken seçim' çağrısında bulunuyoruz, yanaşmıyorsunuz. İddianız o ki; ’Oylarımız düşmedi, tam tersine yükseliyor, %80 oy alacağız’ diyorsunuz. Hodri meydan o zaman çıkartalım bu maddeyi tekliften. Seçimlerden sonra tekrar getirelim komisyona. Madem iddialısınız bu kadar, görelim sizleri. Bakalım halkımız bunu onaylayacak mı yoksa ret mi edecek görelim?’’ dedi.

CHP Olarak Ret Oyu Kullanacağız

16. Maddede yer alan, “Davalardan vazgeçilmesi hâlinde sözleşmelerinin süresinin kırk dokuz yıla kadar uzatılması amaçlanmaktadır” ibaresine de anlam veremediğini söyleyen Bayır, ‘’Burada çok sayıda soru işareti bulunmaktadır. Dava eden biz miyiz? Kaç limanda, kaç dava var? Hangi taraf dava açtı? Bu cümle niçin buraya iliştirildi? Bunları merak ediyorum?’’ diye komisyonda soru yöneltmiştim. ‘’Hala açıklayıcı bir cevaba ulaşamadım. Bu madde ülkemizin yararına olan bir madde değildir. Bu yüzden, bu maddeye CHP olarak ret oyu kullanacağımızı belirtiyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.