CHP'Lİ BEKO: 'SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER DERS KİTAPLARINDA YER ALMALI'

CHP'Lİ BEKO: 'SENDİKAL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER DERS KİTAPLARINDA YER ALMALI'

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde sendikalaşmanın eğitim müfredatında neden yer almadığını sordu.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, demokrasi ve özgür çalışma ilişkilerinin bir ülkede oluşması için sendikalaşmanın olması gerektiğini bunun da küçük yaşlarda verilecek eğitimle tüm yurttaşlara öğretilmesinin çok önemli olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Beko, “Çeşitli uluslararası sözleşmelerin yanı sıra Anayasanın Sendika Kurma Hakkı başlıklı 51. Maddesi başta olmak üzere; Çalışma hakkı, Adil çalışma koşulları hakkı, Güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları hakkı, Adil bir ücret hakkı, Örgütlenme hakkı, Toplu pazarlık hakkı, Çocukların ve gençlerin korunma hakkı, Çalışan kadınların korunma hakkı, Mesleğe yöneltme hakkı, Mesleki eğitim hakkı, Sağlığın korunması hakkı, Sosyal güvenlik hakkı, Sağlık ve sosyal yardım hakkını içeren çalışmaya dair hak ve özgürlükler demokratik bir ülkenin vazgeçilmez unsurlardır. Bu hak ve özgürlükler birbirinden ayrılamaz, bölünemez bir bütündür. Bu hak ve özgürlükler, adeta bir zincirin halkaları gibidir. Bir ülkede bu halkaların biri bile eksikse, o ülkede demokrasiden ve özgür çalışma ilişkilerinden söz etmek mümkün değildir” dedi.

ÖĞRETİM MÜFREDATINDA YER VERİLMELİ!

Anılan hak ve özgürlüklerin konusunun tüm yurttaşlar ve hatta ülkede yaşayan herkes olduğuna vurgu yapan CHP’li Beko, bu hakların tam ve eksiksiz uygulanabilmesinin yurttaşların doğru ve zamanında bilgilendirilmesinin yanı sıra hak ve özgürlük kültürünün yerleştirilmesinin de sağlanmasına dayalı olduğuna değindi. Beko, “Bu amaca ulaşmada en önemli yollardan birisi eğitim kurumlarının ve öğretim müfredatının bir bütün olarak, bu alanları doğrudan hedefleyen ve demokratik değerleri yerleştirecek bir şekilde yenilenmesini ve küçük yaşlardan itibaren tüm yurttaşlara ve ülkede yaşayan tüm bireylere dönük uluslararası standartlarda, hak temelli, demokratik toplumun ruhuna uygun,  demokrasi ve hak arama kültürünü geliştirici ve eşitlikçi bir öğretim imkanı verilmesini içerir” açıklamalarında bulundu.

BAKANLIK BİR ÇALIŞMA YAPMAYI DÜŞÜNMEKTE Mİ?

 

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Milli Eğitim Bakanı’na yönelttiği sorularında küçük yaşlarda bu hakların verilmesi gerektiği vurgusu yaparak, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan örgün öğretim müfredatında demokratik toplumda çalışma ilişkilerini ve bu alanda hak ve özgürlükleri merkezine alan ders veya dersler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu ders veya dersler Bakanlığınıza bağlı kurumlarda, hangi kademe ve sınıflarda ve hangi kapsamda verilmektedir? Bahse konu ders veya dersler örgün öğretimde varolan müfredat içerisinde yer almıyorsa, bunun sebebi nedir? Bahse konu ders veya dersler örgün öğretimde taslak müfredat içerisinde yer almakta mıdır? Almıyorsa, bunun sebebi nedir? Bahse konu ders veya derslerin örgün öğretimde var olan müfredat veya taslak müfredatta bulunmadığı durumda böyle bir dersin, Bakanlığınıza bağlı örgün öğretim müfredatına eklenmesi ve dört yıllık ilköğretim kademesinin ardından, tüm okullarda ve ortaöğretim ve mesleki ve teknik eğitim kademelerinde öğretilmesi konusunda bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?” sorularına cevap istedi.

 
 
 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.