EGE ÜNİVERSİTESİ: KADINLARDA ENGEL ORANI ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA'

EGE ÜNİVERSİTESİ: KADINLARDA ENGEL ORANI ERKEKLERE GÖRE DAHA FAZLA'

EÜ’den “Görme Engelli Kadınlara Üreme Sağlığı Eğitimi”

A+A-

 Ege Üniversitesi (EÜ)  Hemşirelik Fakültesi tarafından Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında “Görme Engelli Kadınlara Üreme Sağlığı Eğitimi” düzenledi. Moderatörlüğünü EÜ Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Esma Özşaker’in yaptığı etkinliğe konuşmacı olarak Dr. Öğr. Üyesi Özlem Demirel Bozkurt ve Arş. Gör. Aylin Taner yer aldı. Çevrimiçi düzenlenen eğitime çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Demirel Bozkurt, yaptığı sunumda kadın olmanın zorluğu ve toplumsal cinsiyet ayrımına değindi. Demirel Bozkurt, “2021 yılı Hemşirelik temasında da engelliği anlamak vurgulanır. Dünya genelinde kadın bireylerde engel oranı erkeklere göre daha fazla. Akraba evliliklerinden doğan çocuklarda engellilik oranı arttıyor. Sağlık çalışanlarının bu konulardaki farkındalığı arttırılmalı. Toplumdaki olumsuz algılara karşı koyarak engelliliğin adil bir şekilde anlatılması çok önemli. Sadece sözlerimizle değil, davranışlarımızla da insan hakları temelli yaklaşım göstermeliyiz” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Demirel Bozkurt, muayene sırasında engelli bireylere yaklaşım yöntemleri ve pandemi döneminde engelli bireylere yardımcı çevrimiçi uygulamalardan bahsederek sunumunu sonlandırdı.

Doktora tezinde görme engelli kadınlara üreme sağlığı eğitimi verdiğini belirten Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Arş. Gör. Taner, “Tez sürecinde iki farklı ilde 7 farklı eğitim verdik. Bu eğitimlerde maketleri, muayene sırasında kullanılan ürünleri ve kadının kendini nasıl muayene edebileceğini detaylıca paylaştık. Aynı zamanda tüm görme engelli kadınların bu eğitime ulaşabilmesi için üreme sağlığı eğitim kitapçığı hazırlayıp seslendirme yaparak CD kaydına dönüştürdük. Kütüphane kataloğundan ulaşılabilirler.” diye konuştu.

Tez çalışması sırasında eğitim verdiği bireylerin çıkarımlarını da paylaşan Arş. Gör. Taner, birçok kadının aldıkları tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtti. Görme engelli kadınlara verilen üreme sağlığı eğitimi sonunda katılımcıların görüşleri alınarak merak edilen sorular yanıtlandı.

Ayşe Nur Seymen-Yasemin Baytaş

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.