FUAR HEYECANI DEVAM EDİYOR... SAKIN KAÇIRMAYIN!

FUAR HEYECANI DEVAM EDİYOR... SAKIN KAÇIRMAYIN!

88 yıllık heyecan “dolu dolu” devam ediyor...

A+A-


“Fuardayız” sloganıyla bu yıl 88'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, büyük heyecana sahne oluyor. 7’den 70’e herkese hitap eden İzmir Fuarı, ilk iki günde konuklardan yoğun ilgi gördü. 15 Eylül’e kadar birbirinden özel etkinliklerle devam edecek İEF; ikinci gününde Çim Konserleri’nde İspanyol diva Monica Molina’yı, Mogambo Geceleri’nde ise yılların eskitemediği sanatçı Leman Sam’ı ağırladı. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde perde “Joseph K” ile açılırken, Yüz Yüze Sohbetler’de araştırmacı yazar – şair Sunay Akın sevenlerinden büyük alkış aldı.
 
Kültürpark’ta hiç durmayan etkinlikler de fuar misafirlerine keyifli bir gün yaşattı.
 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 6 – 15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 88. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), İzmir başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan önemli isimlerin katılımıyla kapılarını açtı. Vestel’in İnovasyon, Migros’un Etkinlik, Show Radyo’nun ise Radyo sponsoru olduğu İEF’ye, misafirler ilk ki günde büyük  ilgi gösterdi. Çim Konserleri Sahnesi’nde, 6 Eylül’de Balkan, 7 Eylül’de İspanyol rüzgarı esti. Yüz binlerce kişiyi on gün boyunca ağırlayacak 88. İEF Çim Konserleri Sahnesi’nin ilk gününde Balkan müziğinin efsane ismi Goran Bregovic vardı. İkinci gün ise, İspanyol diva Monica Molina sahnedeydi. İspanya'da her albümü ile 'platin' satış statüsüne ulaşan ve Türkiye’de büyük bir hayran kitlesine sahip olan İspanyol şarkıcı, “Tu Despedida” “Vuela”, “De Cal y Arena”, “A Vida”, “Mar Blanca” isimli albümlerinden sevilen şarkılarını seslendirdi.

Beni derinden etkiledi


Türkiye’de en sevilen şarkılarını “Autorretrato” isimli albümünde Türk hayranları için bir araya getiren Monica Molina, Türkiye ve İzmir’e olan hayranlığından söz ederken Atatürk’ü unutmadı. Molina, “16 yıldır Türkiye’ye geliyorum fakat İzmir’e ilk gelişim. Her yerde Atatürk’ü hissettim. En son oturduğumuz yerde Atatürk’ün fotoğrafı vardı. Ona uzun bir süre baktım ve ne kadar etkileyici bir insan olduğunu düşündüm. Bakışları, duruşu beni inanılmaz etkiledi. Türk ulusu böyle bir lidere sahip olduğu için çok şanslı. İzmir’in onu her bir köşesinde yaşatması ise beni derinden etkiledi” ifadelerini kullandı.

Mogambo Geceleri büyülüyor


İzmir Enternasyonal Fuarı’nın tarihinde unutulmaz eğlence mekanlarından biri olan Mogambo, bu yıl da keyifli anlar yaşatmaya devam ediyor. İlk gecenin konuğu yılların eskitemediği sanatçı Leman Sam olurken, girişte uzun kuyruklar oluştu. Büyük bir alkışla sahneye çıkan Sam, “Evime gelmiş gibiyim, burada moralim düzeliyor” ifadelerini kullandı. Sam hayranları, gece boyunca şarkılara hep bir ağızdan eşlik etti. Mogambo’da bu gece (Pazar) ise sahne Can Gox’un olacak. 9 Eylül’de Cem Adrian, 10 Eylül’de Jehan Barbur, 11 Eylül’de Melek Mosso, 12 Eylül’de Tuna Kiremitçi, 13 Eylül’de Mehmet Erdem, 14 Eylül’de ise Birsen Tezer, 15 Eylül’de Eda Baba sahnede olacak. 

Tiyatro “Fuar”da izleniyor


“Joseph K” isimli oyunla perdelerini açan İsmet İnönü Sanat Merkezi, fuar boyunca sanatı ve sanatçıyı tiyatro severlerle buluşturacak. Başrolünü Mert Fırat’ın canlandırdığı “Joseph K”, otuzuncu yaş gününü eve sipariş ettiği pizzayla kutlamak isterken pizzasını getiren iki adamın kendisine tutuklu olduğu bilgisini vermesi ve kariyerinin zirvesine doğru ilerlerken bir anda kimliğine dair tüm bilgilerin ortadan kaybolmasını konu ediniyor. İngiliz yazar Tom Basden’ın, Franz Kafka’nın Dava isimli romanına kara mizah yüklü uyarlamasına ayrıca Didem Balçın, Onur Dilber ve Özgün Aydın eşlik etti. “Joseph K” isimli karakter ile sevenlerinin karşısına çıkan Mert Fırat, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Türkiye için önemine değinerek; “Biz fuarda büyüdük. Babam pek çok kez bu fuarda sahne aldı. Bizler buradaki çadır tiyatroları ve “Devekuşu Kabare”leri izleyerek büyüdük. Şimdi de son 10 yıldır fuara düzenli olarak geliyorum. Fuar benim için ağırlıklı olarak tiyatro ve konser demek. Aynı anda bu kadar çok sanat faaliyetinin yürütüldüğü bir alana ihtiyacımız var. Umarım fuarı hep birlikte sahiplenmeye güçlendirmeye devam ederiz” ifadelerinde bulundu. İzmir Sanat Merkezi’nde izleyicilerle buluşan “Ay! Carmela” tiyatro oyunu da büyük alkış aldı.

Sunay Akın ayakta alkışlandı


Yüz Yüze Sohbetler, ünlü araştırmacı yazar – şair Sunay Akın’ı ağırladı. Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi yanında kurulan sahneyle birlikte sevenleriyle buluşan Akın, “Benim hayallerimden biri de İzmir’e ‘Cumhuriyet Müzesi’ kurmak. Cumhuriyetin bütün değerleri, ruhu, her şeyi İzmir’dedir. Keşke bütün Türkiye İzmir gibi olsa” dedi. Cumhuriyet döneminin tarihe damga vuran olaylarını anlatan ve seyircilerden büyük destek gören Akın, söyleşi sonunda ayakta alkışlandı.

Zeki Müren unutulmadı


İzmir Enternasyonal Fuarı dendiğinde hatırlanan isimlerin başında gelen, “Canım Egeme Saygımla Geldim” pankartıyla akıllara kazanan Sanat Güneşi Zeki Müren ise fuarda özel bir programla anıldı.  

Rengarenk dev ejderhaya İzmirliler eşlik etti


Fuarın partner ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti’nin Devlet Sirki, İzmir ve fuarın sokaklarını karnavala dönüştürdü. Alsancak Kıbrıs Şehitleri’nde başlayan kortej, Kültürpark’ta Basmane kapısından Lozan kapısına dek İzmirlilerin katılımıyla sürdü. Kortejin rengarenk dev ejderhası, İzmir ve fuar sokaklarına renk kattı.

Bu fuarın sokakları bir başka

Dünyanın farklı yerlerinden gelen profesyonel sokak sanatçılarının şovları, fuar sokaklarına renk katıyor. Sessiz komedi ve pandomimler; palyaço ve sirk gösterileriyle 7’den 70’e herkesi eğlendiriyor. Denge, akrobasi ve dövüş sanatları ile müzik, dans ve ateşi birleştiren gösteriler de izleyenlere heyecan dolu dakikalar yaşatıyor. Fuar sokaklarında ayrıca geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen “Şef Sensin” etkinliği de  Lozan Kapı girişinde içinde müzik sevgisi olan herkesi karşılıyor.  Ziyaretçiler, 8 enstrümandan oluşan profesyonel bir orkestranın şefi olma şansını elde ediyor.

15 Eylül tarihine kadar aralıksız olarak devam edecek gösteriler, ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.