İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ'NDEN SOSYAL MEDYA YASASI GÖRÜŞMELERİ

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ'NDEN SOSYAL MEDYA YASASI GÖRÜŞMELERİ

Ankara temasları

A+A-

Sosyal medya ve internette ‘yalan haberle mücadele’ gerekçesiyle hazırlanan ve kamuoyunda "Dezenformasyon Yasası" olarak adlandırılan yasa teklifine karşı meslek örgütleri birlikte mücadele ediyor.

‘Medya Dayanışma Platformu’nu temsilen, Gazetecilik meslek örgütlerinin temsilcileri; internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine ilişkin görüş ve önerilerini sunmak üzere TBMM’de; AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin grup başkanvekilleri ile görüştü. Temsilciler, teklifin yaptırıma yol açacak maddelerini eleştirdi. Özellikle, Türk Ceza Kanunu’na eklenen “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun teklif metninden çıkarılmasını istedi.

Medya Dayanışma Grubu adına İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin yanı sıra Parlamento Muhabirleri Deneği Başkanı Kemal Aktaş, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Gazeteciler Cemiyeti Başkanvekili Yusuf Kanlı, Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şeyma Paşayiğit, internet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifine ilişkin görüş ve önerilerini sunmak için TBMM’deydi.

Meslek örgütü temsilcileri sırasıyla CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ve Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman ile görüştü.  

MESLEK ÖRGÜTLERİNİN GÖRÜŞÜ ALINMALI

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” ifadelerinin yer aldığı 29. maddenin ifade ve haber alma hakkı açısından sakıncalar doğuracağına işaret etti. Bilginin kaynağında doğrulanması gerektiğini, gazetecilerin esaret altına alınarak yaratılan baskı ile çözüm yaratılamayacağını söyleyen Gappi, yanlış gördükleri düzenlemelere karşı önerilerini ifade ettiklerini belirtti.  

KOMİSYONA DAVET

Yasa teklifi ile internet haber sitelerinin de Basın Yasası kapsamında "süreli yayın" olarak tanımlanması ve çalışanlarının basın kartı almalarının yolu açılmasının önemli olduğuna işaret eden Gappi ancak Basın Kartları Komisyonu’nun yapısı dahil birkaç maddede daha soru işaretleri olduğuna vurgu yaparak, teklifin mutlaka meslek örgütlerinin görüşü doğrultusunda yasalaştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.