İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANI ÖMER ALANLI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANI ÖMER ALANLI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı'dan çok önemli hatırlatma

A+A-

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ömer Alanlı, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna ilişkin “Yapılandırmaya Başvuru Son Tarih Hatırlatması” konulu açıklama yaptı.  İzmir Vergi Dairesi Başkanı Sayın Ömer Alanlı yazılı açıklamasında şöyle dedi:

'Bilindiği gibi, 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu, vatandaşlarımıza ve işletmelere vergi borçlarını yeniden yapılandırma fırsatı vermektedir. Bu kanun, mali yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlanan veya ödemelerini ertelemiş olan bireyler ve işletmeler için önemli avantajlar sunmaktadır.

Yapılandırmanın vatandaşlara sağladığı avantajlar ve özellikli hususları nelerdir ?

Bu Yapılandırma Kanunu sayesinde; vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükü azalacak ve bu borçlar taksitler halinde ödenebilecektir. Vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecrimisillerle ilgili ihtilaflar sonlandırılacak bunun yanı sıra vatandaşlarımız devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için de Kanundan yararlanılabilecektir.

         Düzenlemeye ilişkin bir diğer önemli husus; beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla ya da izaha davet kapsamında veya kendiliğinden beyan yapılabilecek olmasıdır. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacaktır. Kanundan yararlanılması durumunda işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecektir.

 

    7256 sayılı Kanun ile 7326 sayılı Kanunun 2 nci maddesi kapsamında yapılandırılan veya 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilen borçlardan 7440 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödemeleri devam edenler talep edilmesi halinde Kanun kapsamında yapılandırılabilecektir. Ayrıca yapılandırılan borçların tamamının peşin (ilk taksit ödeme süresi içinde) ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarları üzerinden ayrıca indirim yapılacağı ve 30 Eylül 2023 tarihine kadar araç muayenelerinin yaptırılması halinde aylık %5 fazlanın tahsilinden vazgeçileceği hususlarını da özellikle hatırlatmak isterim.

 

Kanundan yararlananlara sağlanacak ödeme kolaylıkları nelerdir?

 

Vatandaşlarımızın ve işletmelerimizin, ödeme kolaylıkları sağlayan esnek taksitlendirme seçenekleriyle borçlarını ödeyebileceği ve mali durumlarını düzeltebilme imkanı bulacağı bu kanun ile Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların zam ve faizleri Yİ-ÜFE oranları baz alınarak yaklaşık dörtte üçü kadar azaltılıyor ve vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında ise yarısı oranında indirim yapılıyor. 

Borcun peşin ödenmesi halinde; katsayı alınmadığı gibi; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 oranında, yapılandırılan borcun idari para cezası olması halinde ceza tutarından da ayrıca %25 oranında indirim yapılıyor. Taksitli ödeme seçeneğini tercih edenler ise; isterlerse ilk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapabilir ve getirilen imkânlardan yararlanabilirler. Bunun yanı sıra Kanun yapılandırılan borçları aylık dönemler halinde azami 48 eşit taksitte ödeme imkânı veriyor. Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek.

 

Yapılandırmanın kapsamına giren borçlar hangileridir?

 

Söz konusu düzenleme sayesinde; gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler yapılandırılabilecek. Ayrıca, 31/12/2022 tarihinden önce verilen ve vergi dairelerince takip edilen bütün idari para cezaları Kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Adli para cezaları da dâhil olmak üzere 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilen maden devlet hakkı, öğrenim kredileri, ecrimisiller gibi borçlar Kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. 

 

Motorlu taşıtlara ilişkin borçlarını yapılandıran araç sahipleri, Kanun kapsamında yapılandırılan bu borçlarının; tamamını ödemeleri halinde motorlu taşıtların satış ve devrine ait ilişik kesme belgesi, en az %10’unu ödenmeleri ve Kanun hükümlerini ihlal etmemeleri şartıyla taksit ödeme süresi sonuna kadar fenni muayene izin ve uçuşa elverişli belgesi, alabilecekler.

 

Yapılandırmadan yararlanmak ve ilk iki taksit için son tarih ne zaman?

 

Kanun kapsamında borçlarını yapılandırmak, matrah ve vergi artırımından yararlanmak isteyenlerin,  3 Temmuz 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekmektedir. 

 

 Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse birinci ve ikinci taksitin süresinde ödenmesidir. Peşin veya ilk iki taksit ödemelerinin  31 Temmuz 2023 (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekmektedir. 

 

Birinci ve/veya ikinci taksiti süresinde ödemeyenler, Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak.  Bu sebeple birinci ve ikinci taksit son ödeme tarihinin 31 Temmuz 2023 olduğuna özellikle dikkat çekmek istiyorum.

 

Vatandaşların kanuna ilişkin alternatif bilgi alma, başvuru ve ödeme kanalları nelerdir?

 

Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan dokümanlardan veya Alo 189 VİMER aracılığıyla cevap alabileceğinizi ve ayrıca, başvurularınızın (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu tekrar hatırlatmak isteriz.

 

Başkanlığımıza bugüne kadar 7440 sayılı Yapılandırma Kanunundan yararlanmak için 340 bini  aşkın  mükellefimiz başvurmuş olup başvurular üzerine yaklaşık 430 bin yapılandırma dosyası oluşturulmuştur.

 

Vatandaşlarımız ve işletmelerimiz için bu yapılandırma, mali açıdan rahatlama ve yeniden yapılanma için bir fırsat sunmaktadır. Bu nedenle İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı olarak, vergi ve diğer kamu borcu bulunan vatandaşlarımızın ve işletmelerimizin, mali durumlarını düzeltmeleri ve kamu borçlarıyla ilgili sorunlarına çözüm bulmaları için 7440 sayılı Yapılandırma Kanunundan yararlanmalarını hatırlatmak istiyor, son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023 olan bu fırsatı kaçırmamak için borçluların, en kısa sürede ilgili vergi dairelerine veya yetkilendirilmiş diğer kurumlara başvurmalarını öneriyoruz.

Ömer ALANLI     İzmir Vergi Dairesi Başkanı

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.