İZMİRLİ DEPREMZEDELER: 'ALLAH AŞKINA YARDIM EDİN, BİZİ APTAL YERİNE KOYMAYIN'

İZMİRLİ DEPREMZEDELER: 'ALLAH AŞKINA YARDIM EDİN, BİZİ APTAL YERİNE KOYMAYIN'

'DEPREM VERGİLERİNİ BİZE AKTARMAK ZORUNDASINIZ, AKTARACAKSINIZ'

A+A-

 

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan TIME 35 Televizyonu'nda Mustafa Tübcel'e konuk oldu. Tübcel'in bu depremzedelerin hali ne olacak? Gelinen son durum nedir? sorusuna Haydar Özkan şöyle cevap verdi.
' Depremin üzerinden 16 ay geçti. Bize göre bir arpa boyu yol alamadık. Devletimize göre bu iş bitti. Yapılan yapıldı zaten mantığı var. Biz diyoruz ki 79 bin 272 adet hasarlı bölüm var. Bunu ben demiyorum. Devletimizin ilgili bakanlığı diyor.  Bunun içerisinde 3 bin tane ağır hasarlı var. 3 bin tane ağır hasarlının rezerv alan diye anılan bölgede inşaatı devam eden bölüm var. Orayı biz yaptık tamam. Tamam Allah razı olsun. Bu arada parası karşılığında yapılıyor. Parasıyla biz satın alacağız oraları. Sonra kuralarımız çekilecek buralar teslim alınacak. Bu ağır hasarlı evlerden biri de benim. Birde proje alanı olarak hitap edilen Bayraklı Bölgesi'nde 7 adet proje alanı var. Burada da bin 600 civarında konut var. Bunlardan 700 tanesi teslim edildi. Şuan da konutlara taşınanların oranı ise yüzde 10 civarında. Neden? Çünkü elektriği bağlanmadı,suyu, doğalgazı bağlanamadı. Orada da devletimizin verdiği malzeme kalitesi yüksek ama işçilik sıfır. Vatandaş oraya giderken 30-40 bin lira para harcıyor. Biz buradan 5 bin çıkarınca 80 bin depremzededen 75 bini kalıyor. Devletimize göre ağır hasarlı olanın dışında kalanlar depremzede olarak görülmüyor. Az hasar hiç görülmüyor. Orta hasarı güçlendirebilirsiniz diyor. Biz yeni inşaat teknolojisi ile yaptırabilir evlerimizi ancak devletimiz bize diyor ki siz buraları kentsel dönüşüm kredisi ile yaptırabilirsiniz diyor. Kentsel dönüşüm kredisi demek biz uğraşa, uğraşa 400 bin liraya çıkartık krediyi biz çıkarttık oldu' diyor bir televizyonsa sayın vekilimiz. Mahmut Atilla vekilimiz diyor. Bizde diyoruz ki sayın vekilim şöyle yapalım. Benim maaşım 6 bin lira devlet bana kentsel dönüşüm kredisi veremiyor. 250 bin lğira kredi verebiliyor bana. Çıkmıyor çünkü bana. 
BİZ KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜ DEĞİLİZ
Biz diyoruz ki biz depremzedeyi kentsel dönüşümcü değiliz. Biz kendimiz evlerimizi yenileyelim demedik ki. Bizim başımıza bir deprem geldi. Biz başımızda devletimizi görmek istiyoruz. Biz şunu da diyebilirdik. Demediğimede pişman oluyorum. Ben 99 yılından bu zamana kadar deprem vergisi verdim. Ve evini kaybetmiş bir vatandaş olarak hala deprem vergisi veriyorum. Ama devletin bana sunduğu imkan kentsel dönüşüm kredisi. 1.69 faiz oranlı, 400 bin lira, aylık olarak ödemedi 8 bin lira. Bunu hangi babayiğit öder. Sonuç yok. Bize yardım edin. Biz verdiğimiz vergileri geri istemiyoruz. Bize deprem destek kredisi adı altında sıfır faizli 20 yıl vadeli 2 yılda ötelemeli kredi verilmesini istiyoruz. Bize kentsel dönüşüm kredisi verilerek nasıl bir iyilik yapılıyor bunu anlayamıyorum. Bana 0 faiz oranlı verilmeli ki ben onu ödeyebileyim. 2 yıl ötemeli diyoruz neden şimdi ben kirada oturuyorum. Bana evini yapıyorum dese 2 yıl sürer. 2 yıl boyunca ben kiramı ödeyeyim. Evim bitincede kiradan kurtulup evimin kredisini ödeyeyim. Bunu mahçup olmayayım diye istiyorum. Bana devlet ben sana kredi verdim sen bunu ödemiyorsun demesin diye bunu istiyorum. Biz onurumuzla ödeyeceğimiz kredi istiyoruz. 
LÜTFEN BİZİ APTAL YERİNE KOYMAYIN
Biz emsal istedik. Emsalin davası 11 ay sürdü. Yüzde 20 bir emsal kazandık, aldık. Bu emsale biz Bayraklı gibi yerde. 20 kat 30 kat yapılan binalar varken bize yüzde 20 emsali uygun görmeyen odalar birliğimiz var. Biz rantçı değiliz siz rantçıları üzerine gidin. Ben onlar gibi yapamam . Ben garibanım. Biz emsalden vazgeçin, biz mağduruz diyoruz. Burada ben yalvarmayacağım aslında. Burada devletim oturacak burada bir durum var buraya el atmamız lazım. Bizim facebook grubumuza girin. Oradaki insanların yıkılmışlığını, umutsuzluğunu bir görün lütfen. Ne olursunuz. Siz bizim devletmizsiniz. Ben 51 yaşındayım evim yok oldu. Benim, bizim parti ile işimiz yok. Biz mağduruz. Allahınızdan korkun ya. Siyasetçiler bzimle oynamasın, aptal değiliz ki biz. Lütfen bizi aptal yerine koymayın. Seyrediyoruz, bakıyoruz bu konuda kim ne yapıyor. Gözümüzün içine baka baka deprem vergisini başka yerlere aktaran bakanın benim gözümün içine baksın . Burada 80 bin insanın nasıl mağdur olduğunu görsün. Ama şimdi deprem oldu o vergileri bize aktarmak zorundasınız. Aktaracaksınız bize. Devlet 16 aydır yanımızda yok. 1 ay herkes buradaydı sonra yok. Orada usulen tören yapıldı. Haftasonu bir çalıştay yaptık. Bütün siyasi partilerin il başkanlarını milletvekillerini çağırdık. CHP İl Başkanı ve milletvekilleri geldi.  Biz Kerem Ali Sürekli de katılacaktı. Biz icra makamıyız çalıştayın sonucunu getirin dedi. Biz bu mantıkla çalışıyoruz. 
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.