JAPONYA'DAN EGE ÜNİVERSİTESİ'NE 13 MİLYON YEN'LİK DESTEK

JAPONYA'DAN EGE ÜNİVERSİTESİ'NE 13 MİLYON YEN'LİK DESTEK

Egeli akademisyenlerin uluslararası projesine Japonya’dan 13 milyon 500 bin Yen’lik destek

A+A-

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ninel Alver ve Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur’un Türkiye yürütücülüğünü yapacakları ve Japonya’dan üç üniversitenin yer aldığı uluslararası proje, Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) tarafından 13 milyon 500 bin Yen fon almaya hak kazandı. Ege Üniversitesinin uluslararasılaşma hedeflerine de katkı sağlayacak iş birlikli proje, deprem ülkelerindeki su altyapılarında hasar tespiti için güvenilir, tahribatsız muayene yöntemlerinin geliştirilmesini amaçlıyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak,  Prof. Dr. Ninel Alver ve Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur’u makamında ağırlayarak tebrik etti. Ege Üniversitesinin önümüzdeki dönemde en önemli hedeflerinden birinin uluslararasılaşma olduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversiteler ile gerçekleştirdiğimiz ortak projeler, Ege Üniversitesi markasını yurt dışında da görünür kılmaya devam ediyor. Bu tür uluslararası iş birlikli projelerin etkisini dünyaca ünlü kuruluşların yaptıkları sıralamalarda da görebiliyoruz. Üniversitemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ninel Alver ve Arş. Gör. Dr. Sena Tayfur’un yürütücüsü olduğu proje, Japonya Bilimi Destekleme Kurumu tarafından destek gördü. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

     “Yapay zeka algoritmaları ile yeni hasar tespit yöntemi geliştirilecek”

Projenin amacını anlatan Prof. Dr. Ninel Alver, “Su depolama yapıları, barajlar, rezervuarlar, su taşıma yapıları, kıyı ve liman yapıları gibi su altyapısında servis ömrü süresince çevresel etkilerle veya deprem gibi dinamik yüklemelerle meydana gelebilen hasarlar, özellikle deprem sırasında daha ciddi hasarlara ve yıkımlara sebep oluyor. Bu durum da can ve mal kayıpları, sosyolojik ve ekonomik sorunlar ile birlikte su kesintileri, tarımsal kayıplar, kanalizasyon problemleri ve bunun gibi pek çok probleme yol açıyor. Bu nedenle kritik öneme sahip bu yapılarda gerekli önlemlerin alınması için hasarların özellikle gözle görünür hale gelmeden belirlenmeleri, yapıya herhangi bir hasar vermeden ancak tüm yapı hakkında entegre bilgi sunabilen tahribatsız muayene yöntemleri ile mümkün olabilir. Dolayısıyla, su altyapıları için daha güvenilir ve hızlı, tahribatsız hasar değerlendirmesini temel alan projemizde her iki ülkede yapılacak laboratuvar ve saha deneylerinde betonda hasar oluşumları ses dalgası tabanlı yöntemler ile izlenecek ve elde edilecek verilere çalışma kapsamında geliştirilecek yapay zeka algoritmaları uygulanarak yeni bir hasar tespit yöntemi geliştirilecek. Bu sayede yapıların daha yüksek doğrulukla hasar tahmini yapabilen bir yöntemle izlenmesi mümkün olacak” diye konuştu.  

  Uluslararası multidisipliner proje ekibi

Mart 2025’e kadar sürecek ve 13 milyon 500 bin Yen tutarında fon ile desteklenen projenin ekibi; Niigata Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tetsuya Suzuki ve Prof. Dr. Kazunari Inaba, Tokyo Tarım ve Teknoloji Üniversitesi'nden Dr. Yuma Shimamoto, Iwate Üniversitesi'nden Prof. Dr. Toshiaki Iida, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ninel Alver ve Dr. Sena Tayfur’dan oluşuyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.