MÜHENDİSLER SORUYOR. İZMİR'DE KANSEROJEN YUMURTA ÜRETEN FİRMALARA NE YAPILDI?

MÜHENDİSLER SORUYOR. İZMİR'DE KANSEROJEN YUMURTA ÜRETEN FİRMALARA NE YAPILDI?

İzmir Gıda Mühendisleri Odası Şubesi soruyor: 'İzmir'de kanserojen yumurta üreten firmalara ne gibi işlem yapıldı?'

A+A-

İzmir'de kanserojen etkisi olan ‘nitrofuran’ isimli madde ile yumurta üretilmesi ile ilgili Gıda Mühendisleri Odası devletten açıklama bekliyor. Gıda Mühendisleri İzmir Şubesi ilk etapta devlete kanserli yumurtaları üreten firmalşar hakkında ne gibi işlemler başlattığını öğrenmek istiyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Tarım Bakanlığı’nın inceleme başlattığına dair duyurusunun üzerinden yaklaşık 1 ay geçtiğini belirterek Bakanlığa 8 soru yöneltti ve cevapların acilen kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade etti.

Uğur Toprak’ın sorduğu sorular ise şöyle:

1. Bakanlığınız tarafından yapılan açıklamada Tayvan yetkili otoritesi tarafından Bakanlığınıza herhangi bir bildirimde bulunulmadığı dile getiriliyor. Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi ile iletişime geçilip ihracatı ve üretimi yapan firmalar hakkında bilgi istendi mi?

2. Söz konusu üretici firma denetlenip ürünlerinden numune alınarak gerekli analizler yapıldı mı? Yapıldı ise sonuçları kamuoyuyla ne zaman paylaşılacak?

3. Söz konusu üretici firmanın yurt içinde satışta olan ürünlerinde de yasaklı kanserojen antibiyotik kalıntıları var mı? Firmanın yurt içinde satıştaki ürünleri için nasıl bir yol izlenecek?

4. Ülke sınırları içerisinde üretimi yapılan tüm yumurta, hatta kanatlı eti ve ürünleri için sonuçları kamuoyuyla paylaşılmak üzere analizler yapılması planlarınız dahilinde mi?

5. Bakanlığınız tarafından yayınlanan Taklit ve Tağşişli ürün listeleri son 17 aydır yayınlanmıyor. Ondan önceki liste de 18 ay önce yayınlanmıştı. Bunun nedeni nedir?

6. Kullanımı yasak olan antibiyotik/pestisit vb maddelerin nasıl hala kullanılabildiğine dair bir araştırma yapılıp sonuçları kamuoyuna açıklanacak mı?

7. Bakanlığınızın “İlaç Takip Sistemi” çalışmıyor mu? “Ulusal Kalıntı İzleme Planı” uygulanmıyor mu?

İzmir Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olayın peşini bırakmayacaklarını ifade ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.