SGK İZMİR İL MÜDÜRÜ KURT: 'İZMİR'DE HİZMET KALİTEMİZİ ZİRVEYE TAŞIYACAĞIZ'

SGK İZMİR İL MÜDÜRÜ KURT: 'İZMİR'DE HİZMET KALİTEMİZİ ZİRVEYE TAŞIYACAĞIZ'

GELECEĞİN SOSYAL GÜVENLİĞİNİ İNŞA EDİYORUZ

A+A-

 

 

Geçtiğimiz hafta görevine başlayan SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, on yılı aşkın bir zaman önce Türk idare tarihinin en büyük yapısal dönüşümlerinden biri ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığının bir çatı altında başarıyla toplandığını ve bugün tüm dünyaya model teşkil eden bir Sosyal Güvenlik Kurumu imar edildiğini belirterek, şimdi ise amaçlarının geleceğin sosyal güvenlik sistemini inşa ederek yeni nesillere sürdürülebilir ve güçlü bir yapıyı miras bırakabilmek olduğunu söyledi.

Geleceğin Sosyal Güvenliği Bugünden Tasarlanmalı

İl Müdürü Yavuz Kurt günümüzde endüstri 4.0 devrimi ve toplum 5.0 modeli ile otomasyon sistemleri, üretim teknolojileri ve veri alışverişinin giderek daha karmaşık ve gelişmiş bir hal aldığını belirterek, “ Nesnelerin interneti yoluyla dijitalleşme hayatımızın her alanına girmekte. Yapay zekâ geliştikçe insanların birbirleriyle ve makinelerle iletişimi de değişiyor. Elbette bu süreç üretim modellerini olduğu kadar insan kaynakları yönetimi, meslekler ve sosyal güvenlik sistemleri gibi birçok disiplini doğrudan etkiliyor. Robot nüfusu da dünyada her geçen gün artarak kas gücüne duyulan ihtiyacı azaltıyor. Bir yandan tıp alanında yaşanan gelişmeler sayesinde ortalama yaşam süresi giderek uzuyor. Tüm bu gelişmeler sosyal güvenlik sistemlerinin aktüeryal ve yapısal sürdürülebilirliğini sağlamak için parafiskalite (karşılıklılık) ilkesinin ve vergi politikalarının dönüşümünü zorunlu kılıyor. Bu amaçla belki de çokta uzak olmayan bir gelecekte robotların primli sisteme entegre edilmesi yahut vergilendirilmesini tartışmamız gerekecek. Biz bugünden üretim evreninde yaşanan gelişmelere paralel olarak gelecek nesillerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde bir sosyal güvenlik sistemini planlamaya başladık” diye konuştu. 

      

İzmir’de Hizmet Kalitemizi Zirveye Taşıyacağız

İnsanımıza sunduğumuz hizmetlerin kalitesini artırabilmek için düzenli performans ölçümleri yoluyla kamu hizmet standartlarına uygun, hızlı ve doğru işlem üretimini temin edeceklerini söyleyen Kurt, “SGK İzmir İl Müdürlüğü olarak sahada varlığımızı artırarak, iş dünyamızın, sendikalarımızın, sivil toplum kuruluşlarının ve sigortalılarımızın beklenti ve önerilerini dinleyecek, hazırladığımız “Saha Raporları” ile Bakanlık ve Başkanlığımızı aktif bir şekilde bilgilendireceğiz” dedi.

SGK Yatırım ve İstihdamı Teşvik Ediyor 

Şu anda 30 ilçemizin 22’sinde kurulu olan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimiz ile vatandaşlara yerinde hizmet verildiğini hatırlatan Yavuz Kurt, “ 2021 yılında Ege Bölgesinde 28 milyar doların üzerinde ihracat yapıldı. İzmir, 14 milyar 815 milyon dolar ile Ege Bölgesi ihracatının %53’ünü gerçekleştirdi ve İstanbul, Kocaeli ve Bursa’dan sonra Türkiye’nin en çok ihracat yapan 4. İli oldu. Üreten Türkiye’nin lokomotiflerinden olan ilimizde bugün 1 milyon 453 binin üzerinde aktif sigortalı çalışanımız, 1 milyon 8 binin üzerinde ise emeklimiz bulunuyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve istihdamın artırılması için işverenlerimize çok sayıda prim teşviki ve ücret desteği sağlanıyor.

Kayıt Dışılıkla Kararlı Mücadelemiz Sürecek

Ülkemizde kayıt dışı istihdam oranı yüzde 29 seviyesinde. Bundan yalnızca 20 yıl önce bu oran yüzde 53 noktasındaydı. Gelinen aşama yarına ümitle bakmamızı sağlayan bir başarı olmakla birlikte halen yetersiz. Zira bir kişinin dahi sigortasız çalıştırılmasını büyük bir kayıp olarak görüyoruz. Tatminkâr bir sosyal güvenlik hizmeti için kayıtlı ekonomi olmazsa olmazımız. Her sigortasız çalıştırılan işçi vergi mükelleflerinin üzerine ilave bir yük getiriyor. Toplumsal olarak sigorta priminin ne işveren ne de sigortalı için tasarruf edilebilir bir kazanç olmadığını benimsemeliyiz.

     

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.