Aykut Onur KALAYCI

Aykut Onur KALAYCI

Köşe Yazarı
Yazarın Tüm Yazıları >

YILLAR ÖNCE UYARMIŞTIM AMA...

A+A-

Ülkemizde yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen deprem faciasının acısını her geçen saat her geçen gün dolu dolu yaşıyoruz. Bu tarihi felakette hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dilemekten başka elimizden bir şey gelmiyor.

 

Ancak devletimiz tüm birimleriyle, bakanlarıyla bölgede. Devlet tüm birimlerini seferber etmiş durumda. Ha ‘bu yara kolay sarılır mı ders çıkarır mıyız bu felaketten?’ derseniz işte ondan hiç ümidim yok! Neden mi? Bakın anlatayım.

 

YILLAR ÖNCE UYARMIŞTIM AMA...

 

4 Ağustos 2020 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Beyrut Limanı'nda büyük bir patlama oldu. Patlama sonrası Beyrut'un büyük bir bölümü yerle bir olurken, çok sayıda insan patlama sonucu yaşamını yitirmişti.

 

İşte bu olayın ardından sizlere şu yazıyı yazmış ve yetkililerin dikkatini çekmiştim.

 

Demiştim ki, bu patlamanın bir benzeri Türkiye'de şehirlerin içerisine kadar girmiş illerimizde yaşanabilir mi? Ve devam etmiştik. Lütfen yanıcı ve patlayıcı maddeleri diğer konteynerlerin yanından ayırın. Dinleyen oldu mu? Hayır...!

 

Peki sonuç? Sonuç ararsanız hala yanan İskenderun Limanı en sıcak ve canlı örnek olarak hala karşımızda duruyor. Deprem sonrasında içerisini yanıcı madde olan konteynerler diğerlerinden ayrıştırılmadığı için alev alev yanıyor. Ne diyeyim. Diyecek söz kalmıyor geriye..

 

İŞTE ‘9 AĞUSTOS 2020’ TARİHLİ O YAZIM:

 

Tekrardan yaşanılan deprem faciası nedeniyle buradan tüm ulusumuza başsağlığı diliyor ve sizi o yazı ile baş başa bırakıyorum.

 

“BAK İPLİKÇİ BAK KARDEŞİM”

AH BEYRUT / VAH TÜRKİYE'M

 

‘Mersin Gümrüğü’ deyince birileri kızıp köpürüyor, birileri de olanı biteni düzelteceğine soluğu Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nda alıyor. Biri 'tüh bu adam yazmasaydı malı götürecektik' derken, diğerleri de 'Efendim bana hakaret etti' diye savcının önüne iki satır dilekçe koyuyor. Ha 'takıyor musun bunları kafana?’ derseniz. Hani 'Mersin'i yazman bunlar engel mi?' derseniz yok vallahi. Devam..

Mersin'in Güneydoğu'da konuşlu tekstil işiyle uğraşan firma, bir zamanlar 300 durun rakamla da yazayım (üç yüz) konteynır civarında iş yapan firma (ELASTAN İPLİK)te bulunan kıymetin 6 (altı) katı vergisi bulunan malzemeyi nasıl çekmiştir? Nereye, kimlere sırtını dayamıştır? Olay malumunuz üzere klasik yöntemlerle gelişmektedir.

Vatanın soyulmasını umurlarına takmayan müşavirlerle anlaşılmakta, vergi hesaplamasının bir katı müşavire komisyon olarak verilmekte, diğer beş katı vergi ödemeden numuneler memur marifetiyle ya da laboratuvar eliyle değiştirilerek düşük tarifedeki tarife pozisyonu kullanılmakta ve devletin mal bedelinin 6 (altı) katı vergi geliri sıfıra indirilmektedir. Firma arada pazarlığa çıkarak beyannameye imza atacak kişi aramakta yani kısacası sahtekârlığa ortak edilecek elemanlar aranmakta ve de bulunmakta garibin, fukaranın, yetimin, öksüzün, şehidimin parası haramiler tarafından paylaşılmaktadır.

Ammaaa ara başlıkta da yazdık ya, 'BAK İPLİKÇİ BAK KARDEŞİM' diye... Unutma, işbirlikçilerine de söyle unutmasınlar yalancının mumları yatsı ezanı okunduğunda bütün çirkinlikler ortaya çıkacaktır. Yaptıkların, tüm yapılanlar bu sefer kurtulamayacaktır. Bendennnn söylemeeeesi.. Takibimdesin, takibimdeler..

 

‘AH BEYRUT VAH TÜRKİYE’

Beyrut'taki patlamanın ardından ortaya çıkan görüntüler hepimizi derinden üzdü. Hayatını kaybeden yüzlerce insan, yaralanan binlerce kişi ve harabe bir Beyrut... Ortadoğu'nun Paris'i bir kez daha teröre veya kimliksiz bir patlamaya hedef olmuştu.. Üstelik bir de ekonomik boyutu vardır işin. Düşünsenize Beyrut’taki limanda bulunan patlayıcının infilak etmesi-ettirilmesi bir şehre bir ülkeye kaç milyar dolarlık zarara yol açmıştır? Benzeri bir patlamada, 2011 yılında Kıbrıs Rum Kesimi’nde gerçekleşmiş ve limanda milyar dolarları geçen hasara yol açmıştır.

İnsan düşünüyor hele mesleği gazeteci olunca daha da ince düşünüyor.

SORUYORUM:

MERSİN, ANTALYA, İSKENDERUN, İZMİR, TEKİRDAĞ, BURSA, İZMİT, İSTANBUL, KARADENİZ limanlarında parlayıcı, patlayıcı, askeri mühimmat cinsinde bırakılan takip edilmeyen kimyasal madde ve mühimmat var mıdır?

Bu tür eşyaları getiren taşıyıcılar ve depolayan işletmeler ne kadar güvenlidir?

Bu tür işletmeler kar hırsıyla normal özel düzenek gerektiren eşyaları konteynerde, limanlarında depolanmakta mıdır?

Depolanıyorsa kayıtları nasıl tutulmaktadır?

Özel düzenek gerektiren taşımalar normal paletlerde konteynırlarda yapılmaktadır. Neden bu tür taşımalara ve depolara izin verilmektedir?

Kimyasal işletmeleri bu tür taşıma ve depolamaları gümrük nasıl takip etmekte ve kayıtları nasıl tutulmaktadır?

Bu soruları sorarken bile insanın içi ürperiyor.. Allah korusun.. Hele artık şehirlerin içlerinde kalan gümrük bölgelerini ve limanları düşündükçe daha da ürperiyorum.

Kısaca işte size BEYRUT ÖRNEĞİ sayın yetkililer. Tepe tepe kullanın. İster alttan bakın, ister üstten, ister yandan, ister sağdan, ister soldan Ankara yine ninni mi söyleyecektir bilemiyorum? Umarım düşündüğüm gibi olmaz!

 

FLAŞ / MERSİN'DE 'TOP' OPERASYONU

Memleket felaketi yaşıyor, memleketin insanları faciada ölüyor, binlerce yaralımız var, liman alev alev yanıyor ama bazıları hala gümrüklerde 'top' çevirmeye çalışıyor. Ayıplıyorum, yuhluyorum. Olay aşağıdaki gibidir sevgili okur...

Mersin Gümrük Müdürlüğü’nde Şişirilebilir Top ithalatında Mükelleften rüşvet isteyen GÜMRÜK GÖREVLİSİ A. U. seri numaraları Emniyet tarafından alınmış paraları başka bir memur aracılığıyla alırken Mersin Emniyet KOM personelinin operasyonu sonucu yakalandı ve şuan deprem nedeniyle Ev Hapsinde tutuluyor!!

 

Bu yazı toplam 460 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar