BUCA'NIN KÖYLERİNE KADIN ELİ DEĞDİ
Lavanta fideleri dağıtıldı
Köy ve kent kadınları arasında dayanışmayı geliştirmek ve kadın istihdamına katkı sağlamak için yeni bir yerelde kalkınma projesinin startını veren TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu, Buca Belediyesi ile birlikte Doğancılar’da 500 lavanta fidesi dağıttı. Bucalı kadınlara yeni iş kolu olması hedeflenen projeye tam destek veren Buca Belediye Başkan Erhan Kılıç, tarıma kadın elinin değeceği projenin Türkiye’ye örnek olacağını söyledi.
İzmir Ticaret Borsası tarafından yürütülen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi desteğiyle hayata geçirmeyi planladığı kırsalı kalkındırma projesi, ilk olarak Buca’nın kırsal bölümünde yer alan Doğancılar Mahallesi’nde başladı.
Doğancılar’ın kadın Mahalle Muhtarı Nebahat Coşkun’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, (TOBB) İzmir Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel ve çok sayıda kurul üyesi katıldı.
KADIN ÜRETİCİLERE YENİ İŞ KOLU LAVANTA
Köy ve kent arasında işbirliği kurmayı hedefleyen proje kapsamında Doğancılar sakinleri tarafından yetiştirilmek üzere 500 tane yağlık lavanta fidesi dağıtıldı.
Proje hakkında bilgi veren Kadın Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, ilk desteği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den aldıklarını ifade ederek, “Biz bu projeyle Doğancılar Köyü’nde yerel bir kalkınma modeline katkı sağlamak istiyoruz. Fideden başlayarak lavantanın burada bir iş kolu haline gelmesi amacıyla bir yerel kalkınma modeli oluşması amacıyla yağlık lavanta türlerinin dikimini gerçekleştireceğiz. Daha sonraki süreçte Büyükşehir Belediyemiz ve sizlerin desteğiyle bu lavantalardan yağ çıkarımı gibi konularda endüstriyel faaliyetlerde bulunacağız. Umarım burada hep beraber kadınlarımızın başına olduğu bir iş modelini oluşturabiliriz” şeklinde konuştu.
KÖY VE KENT ARASINDA KADIN DAYANIŞMASI
Köy ve kent arasında kadın dayanışmasını geliştirmek istediklerini söyleyen Öztezel, “Burada bir diğer konu ise köylü kentli kadın dayanışmasının bir örneğini gerçekleştirmek istiyoruz. Kentteki kadınlarımız köy kadınlarına destek vermek istiyorlar. Bizim hepimizin köye çiftçiye ihtiyacı var. Güzel şeyler yemek istiyoruz. Sağlıklı beslenmek istiyoruz. Çiftçiye hak etiği prestiji geri vermek istiyoruz. Çok değerli bir konu Avrupa’da kentli köye sahip çıkıyor. Bizim de buna sahip çıkmamız lazım” diye konuştu.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK KADIN İŞBİRLİĞİ
Projeye tam destek veren Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, “İş kadınlarımıza özellikle böyle bir çalışma için Buca’yı seçmelerinden dolayı teşekkür ediyorum. Buca’nın bir köyünün burada yerel kalkınmada model haline getirilmesi bizim için gurur verici. Biz de bu konu ile ilgili elimizden ne geliyorsa İzmir Büyükşehir Belediyemizle birlikte sunmaya hazırız. Doğancılar bizim için çok önemli. Doğancılar Buca’nın çiçek bahçesi, yaylası. Kadın muhtarımızın seçilmesiyle başlayan akımı, daha iyi bir aşamaya getirip tarıma da kadın elinin değmesini sağlayacağız. Kadınlarımızın dokunduğu her yerde yarattığı sinerjiyi burada da oluştururuz. Kentli ve köylü kadınlarımızla sağlanan iletişimi buradan, Türkiye’ye örnek bir hale getirebiliriz” ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.