CHP'Lİ POLAT ÜRETİCİLER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

CHP'Lİ POLAT ÜRETİCİLER İÇİN MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

CHP'li Mahir Polat tarım üreticileri için meclis araştırma önergesi verdi

A+A-

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, hasat zamanı meydana gelen yoğun yağışlar ve geceleri oluşan sıcaklık farkları nedeniyle zarar gören Kemalpaşa kirazını ve üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Polat, Kiraz üreticilerinin T.C Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi hakkında kanunun teklifinin yanı sıra üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, üretimin desteklenmesi, ihracat ürünü olan kirazların üretiminin sağlıklı biçimde sürdürülerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla atılması gereken adımların belirlenmesi adına da Meclis Araştırma önergesi verdi. 

Konuya ilişkin olarak Mahir Polat, “Aroması, rengi ve kalitesiyle ünlü Kemalpaşa kirazı, ülke ihtiyacının %12’lik kısmını karşılıyor, üretilen kirazların %70’i ise ihracat ürünü olarak yurtdışına pazarlanarak ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Kiraz hasadına başlanılan günlerde meydana gelen yağışlar ve geceleri oluşan düşük sıcaklıklara bağlı olarak erkenci kiraz çeşitlerinde yaklaşık %70 oranında çatlama ve zarar meydana gelmiş durumda. Türkiye’nin coğrafi işaretle tescilli markası Kemalpaşa kirazına ve üreticilerine sahip çıkmalıyız. Zarar, İzmir’in, bölgenin ve memleketin ortak sorunu” yorumunu yaptı.

 

ZARAR ÇOK BÜYÜK

Kiraz üretimi yapılan arazilerde meydana gelen zararın raporlarla sabit olduğunu vurgulayan Polat, “Kemalpaşa kiraz üretimi açısından Türkiye ve dünya için önemli bir üretim merkezi. 88.279 dekar alanda kiraz yetiştiriciliği yapılıyor. Dünyada en erken kiraz Kemalpaşa’da üretildiği için; uzmanlar tarafından ilçenin iklimiyle doğal sera şartlarının yaşandığı ifade ediliyor. Kemalpaşa Ziraat Odası geniş bir çalışma yaptı, raporlar hazırladı, hazırlattı. Raporlara göre; erkenci kiraz çeşitlerinde 7.380 dekar alanda yaklaşık %70 oranında çatlama ve zarar meydana gelmiş, özellikle ihracat ürünü olan Ziraat 0 900 ve Napolyon çeşitlerinde 7.000 üreticinin emeği olan 60.000 dekar kiraz alanında %30 oranında meyve çatlaması olduğu tespit edilmiş. Meyve monilyası ve küflenme mevcut. Bu sebeple bazı üreticiler hasat yapmayıp ürünlerini ağaç üzerinde bırakmış durumdalar. Zarar çok büyük” dedi.

 

DOĞRU ADIMLAR ATILMALI

Polat, “Üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri borçlarının faizsiz olarak bir yıl ertelenmesi konusunda kanun teklifi ayrıca üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, üretimin desteklenmesi, ihracat ürünü olan kirazların üretiminin sağlıklı biçimde sürdürülerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacıyla atılması gereken adımlar için bir komisyon kurulması adına Meclis araştırma önergesi verdim. Doğru adımlar atılmalı, doğru önlemler alınmalı, doğru destekler verilmeli. Gıda güvenliğimiz, ihracatımız ve hatta tanıtımımız için Türkiye’nin coğrafi işaretle tescilli markası Kemalpaşa kirazına ve üreticilerine sahip çıkmalıyız. Zarar, İzmir’in, bölgenin ve memleketin ortak sorunu” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.