HAMZA DAĞ'DAN 'EŞSİZ İZMİR KADIN VE AİLE ' LANSMANI

HAMZA DAĞ'DAN 'EŞSİZ İZMİR KADIN VE AİLE ' LANSMANI

HAMZA DAĞ'DAN 'EŞSİZ İZMİR KADIN VE AİLE' LANSMANI

A+A-

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, İzmir, tarım, gençlik lansmanlarından sonra "Eşsiz İzmir Kadın Lansmanı' düzenledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenen lansmana kadınlar oldukça ilgi gösterdi. Hamza Dağ lansman konuşmasında şunları söyledi.

' Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Bu yol büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır."

Cumhuriyetimizin kurucusu, Kurtuluş Savaşı’mızın lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadınların hayatın her alanında var olması konusunu bu ifadelerle net şekilde ortaya koymuştur.

Siz kıymetli kadınlarla, müşterek bir şekilde neler yapacağımızı konuşmak için böylesine anlamlı bir gün olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu güzel gününüzü canı gönülden kutluyorum. Lansman programımızı özellikle böyle bir günde yapmak istedik.

Davetimize icabet ettiğiniz için sizlere şükranlarımı sunuyorum.

Hoş geldiniz, sefa getirdiniz.

Saygıdeğer Hanımefendiler,

Eşsiz İzmir’imize yeni bir hikaye yazmak için çıktığımız bu yolda da sizleri asli yol arkadaşlarımız olarak görüyoruz.

Tarih boyunca kadınların, istediği zaman neler başarabildiğini biliyoruz.

İnanıyoruz ki;

Kadın isterse, çorak bir araziyi çiçekler sarar.

Kadın isterse, olmazlar olur.

Kadın isterse, bir milletin, bir memleketin kaderi değişir.

Sizler, Zübeyde Hanım’ın, Nene Hatun’un,  Kara Fatma’nın, Alev Alatlı’nın mirasını geleceğe taşıyacaklarsınız.  

Sizler, bulunduğu her ortamda gelişmeyi, güzelliği, sevgiyi temsil edenlersiniz.

Sizler, elinin değdiği her yeri ve işi eşsizleştirebilen birer sanatkârsınız.

Sevgili hanımefendiler

Bizim Eşsiz İzmir vizyonumuzda da “İzmir’e kadın eli” değmesi vardır.

Bizim hedefimiz, İzmir’in meselelerini hızlı bir şekilde çözerek şehrimizi layık olduğu şehircilik yapısına kavuşturmaktır.

Bu hedefin gerçekleşmesindeki temel unsurlardan biri ise, kadınlardır.

Biz, kadınların mutlu olduğu, ürettiği, her sahada kendisine alan bulduğu bir İzmir hayal ediyoruz.

Uzun yıllar milletvekili olarak hizmet ettiğim Eşsiz İzmir’imizde, görev süremiz boyunca kadınların talep ve ihtiyaçlarını önceledim. Bizden beklenen ne varsa yerine getirmek için gayret ettik. 31 Mart’tan sonra ise inşallah İzmir’in kadınlarının hayatına direkt etki edecek önemli işleri hayata geçirmek için kendimizi hazırladık.

Bir erkek, bir eş ve üç kız babası olarak şehrimizde birlikte bir yaşam kurduğumuz kadınlarımızla onların konforunu arttırmak üzerine hep düşünmüş, istişare etmiş, planlamalar yapmışımdır. Şimdi bir yerel yönetici olarak bunları hayata geçirme fırsatımız olacağına inanıyorum.  Sizlerle yan yana yürüyüp isteklerimizi gerçekleştireceğiz, inanıyorum buna…

“Neler yapabiliriz’i İzmir’in kadınlarına sorduk, aldığımız cevaplar üzerine talepleri, ihtiyaçları da tespit ettik. Bugün burada bir araya geldik. Çünkü 5 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yapacağımız kadın odaklı çalışmaları özellikle anlatmak istedik. Amacımız, İzmir’imizi mutlu, yaşanabilir, konforlu bir şehir kimliğine kavuşturmaktır. Konfordan kastım, hayatın her alanında var olan kadınlarımızın hayatını biraz olsun kolaylaştırabilmektir.

Bu amacın, kadınların fikirleri ve dokunuşlarıyla çok daha kolay bir şekilde ulaşılabilir bir amaç olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, eğitimde, istihdamda, sosyal faaliyetlerde, tarımda ve kadının olduğu her yerde İzmir’in eşsiz kadınlarının hayatını kolaylaştıracağımız projeler hazırladık.

Bu projelerimizi

  • KADINLAR İÇİN EĞİTİM, İSTİHDAM VE SOSYAL ÇALIŞMALAR
  • AİLE
  • ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM VE SOSYAL ÇALIŞMALAR
  • ENGELSİZ YAŞAM ÇALIŞMALARI
  • YAŞLI VE EMEKLİLER İÇİN SOSYAL ÇALIŞMALAR

olmak üzere 5 ana başlıkta topladık.

  1. KADINLAR İÇİN EĞİTİM, İSTİHDAM VE SOSYAL ÇALIŞMALAR

EĞİTİM FIRSATLARI

Kadınlara birçok alanda eğitim fırsatları sunmak, büyükşehir olarak önceliklerimizden biri olacak. Bu kapsamda hangi iş kolunda olursa olsun şehrimizin hanımefendilerine mesleki eğitimler sunarak çalışma hayatlarını kolaylaştıracak, işlerinde daha yetkin hale gelmelerini sağlayacağız. Eğitimlerini yarıda bırakan hanımefendilerin belirli bir alanda uzmanlaşmasını ve bu alanda sertifika almasının önünü açacağız. Sertifika alan hanımların kendi alanlarında iş bulmasına yardımcı olacağız.

Büyükşehir olarak belediyemiz ve bağlı kuruluşlarımız bünyesinde, ayrıca anlaşma yaptığımız firmalarda yeni mezun olan hanım kardeşlerimizi, sunacağımız staj programlarıyla iş hayatına hazırlayacağız.

Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık yaparak kent genelinde oluşturacağımız “teknopark ve kuluçka merkezlerinde” minimum yüzde 30 kullanım payı ve kontenjan ayıracağız.Açacağımız El Emeği Kooperatifleri ile hanımefendilere el sanatları eğitimleri almasını sağlayacağız.

İSTİHDAM FIRSATLARI

İzmir’imizde kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 40’ın altında. Hedefimiz 5 yılın sonunda bu oranı yüzde 40’ın üstüne çıkarmaktır. Amacımız, kadınların maddi özgürlüğünü sağlaması ve yetenekleriyle ülke ekonomisine daha güçlü bir katkı sunmasıdır.

Eşsiz İzmir’imizde kadınların istihdam olanaklarını arttırabilmek amacıyla;

Kuracağımız istihdam merkezleri sayesinde iş arayan kadınlarımıza destek verecek, personel ihtiyacı olan kurum ve firmalar arasında köprü olacağız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve bağlı kuruluşlarına personel alımında hanımefendilere pozitif ayrımcılık yapacağız, kadın kotası uygulayacağız.

İzmir'imizin zengin mutfak kültürünü, kadınlarımızın yetenekleriyle birleştireceğiz. İzmir mutfağını dünya çapında bir marka haline getireceğiz. “İzmir Mutfak Sanatları Merkezi”mizle İzmir’imizi lezzetin başkenti yaparken şehrimizin kadınlarına istihdam sağlayacağız.

El Emeği Kooperatifleri’nin yanı sıra şehrimizin çeşitli yerlerinde açacağımız El Emeği Satış Mağazalarıyla kadınlarımızın el emeği, göz nuru ürünlerini burada sergileyip satabilme imkânı sunacağız.

SOSYAL FAALİYETLER

İzmir özgürlüklerin şehridir, Özgürlüklerin tam olarak hissedilebilmesi için güvenli ortamlar olmazsa olmazdır. Kadınlarımız bu şehrin güzelliklerinden günün her saatinde faydalanabilsin istiyoruz. Bunun için büyükşehir olarak bütün sorumluklarımızı yerine getireceğiz.

Hanımefendilerin ve evlatlarımızın daha huzurlu, konforlu hareket edebilmeleri amacıyla şehrimizin sokaklarını daha güvenli hale getireceğiz. Eksik olan yerlerde yapacağımız aydınlatma lambalarıyla karanlık sokak bırakmayacağız. Şehrin her noktasını güvenlik kameraları olacak. Kadınlarımız günün her saatinde kendini güvenli hissedecek.

Kuracağımız Kadın Sağlığı Tarama Merkezlerimizle şehrimizdeki her bir hanımefendiye kadın hastalıkları risklerine karşı düzenli sağlık kontrolleri imkânı sunacak, olası rahatsızlıkların erken teşhisini sağlayacağız.

Şehrimizde yeni doğan bebeklere “aramıza hoş geldin” diyerek, 0-3 yaş arası yavrularımıza ve annelerimize düzenli olarak mama, süt ve vitamin desteği sağlayacak, süreç boyunca yanlarında olacağız.

Kadın ve Çocuk Yaşam Merkezlerimizle İzmirli kadınlara çocuklarıyla birlikte sosyalleşebilmeleri amacıyla içerisinde kreş de bulunan yaşam merkezleri kuracağız. Böylelikle evlatlarını bırakamadığı için spor ve kültürel aktivitelerde bulunamayan kadınlara, sosyal hayata katılmaları için bir fırsat sunacağız.

Kadınlarımızın sosyal hayata, istihdama tam olarak katılabilmesi ve daha ufak yaşlarda çocuklarının iyi bir eğitim alabilmesi için kreşler büyük önem taşımaktadır. Şehrimizin en büyük eksikliklerinden biri de kreş…

Göreve geldiğimiz andan itibaren iki sene içerisinde şehrimizin genelinde 100 adet kreş açacağız.  Böylelikle iyi eğitim için her çocuğa eşit fırsat oluşturulacak.

13 Şubat’ta annelerimize verdiğimiz bir müjdeyi yinelemek istiyorum: 0-7 yaş arası çocuğu olan tüm hanımefendilere ulaşım ücretsiz yapacağız.

ANNE İZMİRİM KART

Mevcutta sadece ulaşım kartı olarak kullanılan İzmirim Kart’ı İzmirlilere hayatın her alanında kullanabileceği yeni nesil ödeme yöntemi haline getireceğiz.

İzmirim Kart artık ulaşımdan sosyal yardımlara, alışverişten eğitim takibine; çocukların, gençlerin, kadınların, annelerin, emeklilerin, özel gereksinimlilerin günlük yaşamının vazgeçilmezi olacak.

“Anne İzmirim Kart” sayesinde kadınlarımız, kamu kurumlarımızın sosyal imkânları ve özel sektörün sunduğu hizmetlere, özel avantajlarla ulaşabilecek, evlatlarının eğitim ve seyahat takiplerini yapabilecek.

Mobil uygulama üzerinden belediyemize taleplerini doğrudan iletebilecek, sunmuş olduğumuz sosyal imkanlara bu kart üzerinden başvuru yapabilecek.

  1. AİLE

BÜYÜKŞEHİR DESTEKLER

Daha sağlıklı ilişkilerin, daha mutlu evliliklerin yaşanması ve toplumun huzuru için, kurduğumuz “Aile Rehberlik ve Danışmanlık Merkezleri”nde ailelerimize eğitimler verecek, alanında uzman isimleri istihdam ederek ücretsiz rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunacağız.

Yine evlilik kurumunun daha sağlıklı bir zemine inşa edilmesi için çiftlere özel eğitim programları sunacağız. Evlilikte dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine hem uzmanların hem de evlilikte yarım asrı geride bırakmış çiftlerimizin katılacağı panel ve konferanslar düzenleyeceğiz.

Yeni evlenecek olup sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı çiftlerimize çeyiz ve düğün hediyesi vereceğiz. 5 yıl içinde inşa edeceğimiz 50 bin sosyal konutta hiç evi olmayan yeni evli çiftlerimize öncelik verecek, özel kontenjan açacağız.

İŞKUR, STK’lar ve özel sektörle ile işbirliği yaparak her hanede en az bir kişiye istihdam sağlayacağız. Şehrimizdeki işsizlik sorununa köklü bir çözüm getireceğiz.

  1. ÇOCUKLAR İÇİN EĞİTİM VE SOSYAL ÇALIŞMALAR

EĞİTİM ALTYAPISI

Evlatlarımızın eğitimlerine ve kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla şehrimizin birçok yerinde hayata geçireceğimiz benzeri görülmedik projeler hazırladık.  

6 yaşından üniversite son sınıfa kadar çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim ve öğretim hayatlarına destek olacağız. Bu destekler kültür sanattan spora, bilimden edebiyata kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak.

Çocuklarımız okullarımızda mevcut müfredatı öğrenirken, diğer birçok alanda kendini geliştirme imkanına sahip olacak.

Bu kapsamda;

İzmir’in birçok bölgesine okul öncesi de dahil olmak üzere ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi alan evlatlarımızın faydalanabileceği, bilimsel çalışmalar ve deneyler gerçekleştirebileceği Bölgesel Küçük Bilim Merkezleri açacağız.

Her ilçemize evlatlarımızın aileleriyle birlikte veya bireysel olarak gelebileceği, içerisinde oyun ve eğlence bölümü, bilgisayar ve teknoloji alanı ve kütüphane bulunan Çocuk Merkezleri inşa edeceğiz.

Çocuklarımızın ilgi alanlarına uygun kitapları okuyabileceği, birbirleriyle beyin fırtınası gerçekleştirip hayal dünyalarını genişletebilecekleri Masal Evleri’nin sayılarını artıracağız.  Masal Evleri aynı zamanda annelerin çocuklarını bırakıp dışarıdaki kısa süreli işlerini yapmaya fırsat bulabilmelerine imkan sağlayacaktır.

Çocuk üniversiteleri kurarak, çocuklarımızın ilk yaşlarda yeteneklerini keşfedecek ve ailelerimize rehberlik hizmeti sunacağız.

Şehrimizde faaliyete açacağımız Çocuk Teknoparkı ile evlatlarımıza teknolojinin faydalı yanlarını öğretecek; matematik, tasarım ve uzay gibi birçok disiplinde eğitim imkânı sağlayacağız.

En kıymetli hazinemiz olan çocuklarımızın güvenliği ve sağlığı için Milli Eğitim Bakanlığımızla anlaşarak belediye bünyesinden her okula güvenlik ve temizlik görevlileri temin edeceğiz.

SOSYAL FAALİYETLER

Her biri olimpiyat şampiyonu adayı olan çocuklarımız için hayata geçireceğimiz “Çocuk Olimpiyat Köyü Projesi”yle evlatlarımızın hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerine katkıda bulunacağız.

Gelecek nesillerimizin tarıma olan ilgisini artırmak için “Çocuk Tarım Köyü” projesini hayata geçireceğiz. Bu projeyle çocuklarımıza tarımın temel prensiplerini öğretecek ve doğayla iç içe olmanın önemini anlatacağız. Ailelerimiz doğanın içinde, toprağın değerini ve gıdanın nasıl üretildiğini çocuklarımıza öğretebilecek.

Her ilçemizde tam kapsamlı spor tesisleri inşa edeceğiz. Bu tesislerde, farklı branşlarda profesyonel spor alanları olacak. Her ilçemize en az bir tane olimpik yüzme havuz tesisini kazandıracağız.  Bunun yanında halı saha ve basketbol sahası olmayan mahallemiz kalmayacak.

Her ilçemizde sanat merkezi kuracak, en küçük yaştan başlamak üzere evlatlarımıza sanatla iç içe bir yaşam sunacağız. Çocuklarımızın bu sanat merkezlerinde aldıkları kurs sonrasında, yine bu alandaki gelişimlerini arttırmak amacıyla şehrimizin 3 farklı noktasında sanat akademileri kuracağız.

Oyun parklarımızı alışılmışın dışına taşıyacak, teknolojiyle entegre ederek modern oyun parkları inşa edeceğiz.

EĞİTİM ALTYAPISI

Çocuklarımızın eğitim hayatına ve kişisel gelişimlerine profesyonel bir bakışla destek olacağımız Çocuk Gelişim Akademilerimizi hayata geçireceğiz. Bu akademilerimizle çocuklarımıza sanatsal, kültürel ve bilimsel anlamda çağın ihtiyaçlarına uygun eğitimler vereceğiz.

Çocuk Gelişim Akademilerimiz haricinde de İzmir’in birçok yerinde, yıl boyunca evlatlarımızın kişisel gelişimine katkı sağlayacak sanatsal, sportif, fikir, kültür, düşünce ve bilimsel gelişim programları düzenleyeceğiz.

ÇOCUK YAŞAM PARKI

Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için hayata geçireceğimiz “Çocuk Yaşam Parkı Projesi”yle çocuklarımızın eğlenirken öğrenecekleri, yetişirken doğayla iç içe olacakları bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlıyoruz.

İnternet çağıyla çocuklarımızın teknolojiye fazlaca maruz kaldığı böyle bir dönemde, çocuklarımız bu parkta toprağa dokunacak, bitkilerin nasıl büyüdüğünü gözlemleyecek, köy yaşamını öğrenecek, doğanın döngüsünü ilk elden deneyimleyecek.

Çocuklarımız, park içerisinde yer alacak atölyelerde unutulmaya yüz tutmuş farklı meslekleri deneyimleme fırsatı bulacak. Bu deneyimler, çocuklarımızın geçmişle bağ kurmasını, atalarımızın zanaatkârlık becerilerini ve kültürel mirasını idrak etmesini sağlayacak.

  1. ENGELSİZ YAŞAM ÇALIŞMALARI

BÜYÜKŞEHİR TESİSLERİ

Dezavantajlı vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak, sosyal hayata adaptasyonlarını güçlendirecek rehabilitasyon merkezlerimizi İzmir’in birçok yerinde hayata geçireceğiz. Bu merkezlerimizin her yıl sayılarını artıracağız.

Ailesinde özel gereksinimli bir ferdi bulunan vatandaşlarımızın seyahat etme, acil durum gibi nedenlerle bunları emanet edecekleri, benim de çok önemsediğim “Mola Evleri” kuracağız.  Ailesinde özel gereksinimi olan bireylerin hayatını bir nebze de olsa rahatlatmak istiyoruz.

Özel gereksinimli vatandaşlarımızın hareket kabiliyetlerini artırabilmek, fiziksel ve ruhsal anlamda kendilerini daha iyi hissedebilmelerini sağlamak için “Yaşam Becerileri Geliştirme Köyü” projemizi bir an evvel başlatacağız. özel gereksinimli bireylerimiz için bu köy bir sosyalleşme alanı olacak.

SOSYAL FIRSATLAR

Hanesinde özel gereksinimli birey bulunan ailelerimize, sosyal tesislerimizde “Özel İzmirim Kart” ile yüzde 75 indirim yapacağız. özel gereksinimli vatandaşlarımıza ve birinci derece ailelerine sosyal tesislerimizde bir hafta ücretsiz tatil imkânı sağlayacağız.

Bakıma muhtaç ve yeterli imkâna sahip olmayan dezavantajlı hemşehrilerimize evde bakım ve temizlik hizmeti, hasta nakil desteği,  hasta yatağı ve medikal malzeme takviyesi sağlayacağız.

  1. YAŞLI VE EMEKLİLER İÇİN SOSYAL ÇALIŞMALAR

BÜYÜKŞEHİR TESİSLERİ

Diyabet, hipertansiyon, hipotiroidi, kolesterol yüksekliği gibi kronik hastalıkların tanı ve tedavisini gerçekleştirmek, yaşlılarımıza sağlık sorunlarının çözümü, yaşam konforlarının artırılmasına yönelik hizmetler sunmak için Geriatri Merkezi inşa edeceğiz.

“Akıllı Saat Uygulaması”yla özellikle evlerinde yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç olan yaşlı vatandaşlarımızın sağlığını anlık olarak takip edecek, acil durumlarda büyüklerimizin yardımına koşacağız.

İzmir’in büyükşehir belediyemize ait huzurevlerinin sayısını artıracak ve yaşlı bakım merkezlerimizi hayata geçirecek, hiçbir büyüğümüzü yalnız bırakmayacağız.

SOSYAL FIRSATLAR

Yaşlılarımızın sosyalleşmeleri ve yeni yerler keşfedebilmeleri amacıyla yıl boyunca İstanbul, Ankara, Çanakkale gibi illerimiz başta olmak üzere cennet vatanımızın her köşesine turlar ve sosyal geziler düzenleyeceğiz.

Dezavantajlı emeklilerimize yılda bir kez Sosyal İzmirim Kartlarına 10 bin lira yükleme yapacağız.

Sosyo-ekonomik dezavantajı bulunan Sosyal İzmirim Kart sahibi emeklilerimizin hane başı tükettikleri doğalgazın 50 metreküplük kısmını ücretsiz olarak karşılayacağız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kıymetli büyüklerimize ücretsiz evde sağlık ve bakım hizmeti sunacağız.

SONUÇ

Eşsiz İzmir’imizin kıymetli kadınları, biz dertliyiz. Derdimiz, şehrimizin hayallerimizdeki gibi yönetilebilmesidir. Bu derdin dermanı da 7 gün 24 saat çalışmak,  kadınlarımızla birlikte başarmak için emek sarf etmektir. İşte o zaman güçlü bir belediyecilik ortaya çıkacaktır.  Bunun için, biz kadınlarımızla birlikte çalışacak ve kazanacağız.

Sizlerin ortak olmadığı, fikirleriyle ve aklıyla destek vermediği bir vizyonun misyonunu tamamlaması düşünülemez. Bizler, görev süremiz boyunca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de ifade ettiği gibi kadınları çalışmamıza ortak edeceğiz.

İzmir’imizin eşsiz kadınları, hem kendi hayatlarını hem de şehrin çehresini kolaylaştırma sürecinde başrol olacaktır. Biz, ortada bir zafer varsa orada kadının da olduğunu çok net bilenlerdeniz. Bu bilinçle, İzmir’de yeni bir hikaye yazma yolunun, İzmir’imizin kadınlarından geçtiğinin de farkındayız.

Sizlerden;

Şehrimizin geleceğini inşa etmek, İzmir’in kadınlarını, gençlerini, çocuklarını mutlu etmek, annelere, ablalara, genç kızlara umut olabilmek için desteğinizi ve teveccühünüzü istiyoruz.

İnanıyoruz, “Biz İzmir’iz, başarabiliriz.” Başarmak için “Hazırız ve kararlıyız.”

Konuşmamı sonlandırırken, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüzü tekrar tebrik ediyor, davetimize icabet ettiğiniz için sizlere şükranlarımı sunuyorum.

Sağ olun var olun, Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.