SAYIŞTAY'DAN UTKU GÜMRÜKÇÜ'YE ŞOK RAPOR

SAYIŞTAY'DAN UTKU GÜMRÜKÇÜ'YE ŞOK RAPOR

Sayıştay'dan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'ye şok rapor. İhaleler mercek altında

A+A-

SAYIŞTAY'DAN ŞOK ÇİĞLİ BELEDİYESİ RAPORU

İHALELER VE HURDA SATIŞINDA ŞAİBELER SAYIŞTAY RAPORUNA GİRDİ

SAYIŞTAY, Çiğli Belediyesi ile ilgili şok rapor hazırladı. Sayıştay tarafından bugün yayınlanan raporda, Çiğli Belediyesi'nin ihalelerinde ve belediyeye ait hurdaların incelemesine önemli tespitlere yer verildi. Raporda, belediyeye yani kamuya ait olan hurdaların kaybolduğu belirtilirken belediyeye mal alımlarında ise aynı eşyanın 5'e &'ya bölünerek ihale edildiği vurgulandı. Raporda Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü'yü zora sokacak şu belirlemelere yer verildi.

 

ÇIKIŞ KAYITLARI ORTADA YOK

 

 Kamu İdaresinin hurdaya ayırdığı dayanıklı taşınırlarından bazılarının elden çıkarılmasına rağmen, muhasebe kayıtlarından çıkışlarının yapılmadığı ve 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı’nda izlenmeye devam edildiği görülmüştür. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı’na ilişkin “Hesabın Niteliği” başlıklı 224’üncü maddesinde; çeşitli nedenlerle kullanılma olanaklarını yitiren maddi duran varlıkların izlenmesi için bu hesabın kullanılacağı, belirtilmiştir. Aynı hesaba ilişkin Yönetmelik’in “Hesabın İşleyişi” başlıklı 225’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin ikinci alt bendinde; bu hesapta kayıtlı varlıklardan satılmak suretiyle elden çıkarılanların satış bedelinin 100 Kasa Hesabı, 102 Banka Hesabı veya ilgili diğer hesaplara, ayrılmış olan amortisman tutarının 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabı’na borç, kayıtlı değerinin bu hesaba alacak kaydedileceği; üçüncü alt bendinde ise bu hesapta kayıtlı varlıklardan diğer idare veya kuruluşlara bedelsiz olarak devredilenlerin kayıtlı değerinin bu hesaba alacak; birikmiş amortisman tutarlarının 299 Birikmiş Amortismanlar Hesabı’na, varsa kalanının 630 Giderler Hesabına borç kaydedileceği belirtilmiştir. Yapılan incelemede; a. Toplam tutarı 395.194,07 TL olan hurdaya ayrılan taşınırların 254.768,91 TL’sinin Makina ve Kimya Endüstrisi Hurda Sanayi İşletmeleri A.Ş.’ye satışının yapıldığı, b. Toplam tutarı 213.238,91 TL olan taşınırların devredildiği, c. Toplam tutarı 343.608,26 TL olan taşınırların bağış-hibe yoluyla verildiği, d. Toplam tutarı 12.365,40 TL olan taşınırların imha işleminin yapıldığı, e. Toplam tutarı 136.216,51 TL olan taşınırların fire verdiği, f. Toplam tutarı 278.689,96 TL olan taşınırların yok olduğu, T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Çiğli Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 24 anlaşılmıştır. 

 

TAM 1.379. 313 LİRALIK HURDANIN ÇIKIŞ KAYDI YOK

 

Yukarıdaki işlemler neticesinde, daha önceki yıllarda hurda olarak muhasebe kayıtlarına alınan toplam tutarı 1.379.313,11 TL olan bu taşınırların, muhasebe kayıtlarından çıkışların yapılmadığı ve 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı’nda hatalı bir şekilde 1.267.863,79 TL olarak izlenmeye devam edildiği; ayrıca satış veya farklı surette elden çıkarılan bu varlıklara ait 2019 yılında 102.447,46 TL tutarında sebebi belirlenemeyen bir düzeltme kaydı yapıldığı saptanmıştır. Bulgunun A) maddesinde de bahsedildiği üzere hurda işlemlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayacak hurda yönetim sistemi kurulmamasından dolayı hurdaya ayrılan varlıklara ilişkin çıkışların muhasebe kayıtlarında izlenmeye devam ettiği, 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı’nın gerçek durumu yansıtmadığı ve sağlıklı veriler içermediği tespit edilmiştir.

 

 

BAKIN İHALELER KAÇA BÖLÜNMÜŞ

 

SAYIŞTAY müfettişleri Çiğli Belediyesi ile ilgili raporlarında hizmet alımlarında yaşanan usulsüzlükleri de belirledi. Raporda bu bölüm aynen şöyle geçti.

 

 

Kamu İdaresi tarafından aynı ihale konusu iş içerisinde yer alabilecek mal ve hizmet alımların, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen temel ihale usulü olan açık ihale usulü ile ihale edilmesi gerekirken kısımlara bölünmek suretiyle doğrudan temin (22-d) ve pazarlık usulü (21-f) ile gerçekleştirildiği görülmüştür.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde; idarelerin, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu, eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin kısımlara bölünemeyeceği ve yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulünün temel usuller olduğu vurgulanmıştır.

 

 Anılan Kanun’un “Pazarlık Usulü” başlıklı 21’inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde idarelerin yaklaşık maliyeti 728.072,00 TL’ye kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımlarını pazarlık usulü ile temin edebileceği; “Doğrudan Temin” başlıklı 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde ise büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde bulunan idarelerin 218.395,00 TL’yi aşmayan ihtiyaçları ile temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlarını ilan yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temini usulü ile karşılanabileceği belirtilmektedir.

 

Yapılan incelemede;

 

 a) Toplam tutarı 1.888.175,91 TL olan araç kiralama hizmeti için, çeşitli işlerde T.C. Sayıştay Başkanlığı İzmir Çiğli Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 32 kullanılmak üzere 5 tanesi kamyon, 1 tanesi minibüs, 15 tanesi kamyonet ve 6 tanesi de binek araç olmak üzere toplam 27 aracın beş ayrı firmadan on dört parçaya bölünmek suretiyle açık ihale yapılmaksızın pazarlık usulü ile birlikte doğrudan temin yöntemiyle alındığı, 

 

b) Toplam tutarı 1.992.350,00 TL olan çeşitli evsafta eldiven alımının dört firmadan altı parçaya bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle alındığı, 

 

c) Toplam tutarı 1.281.313,56 TL olan klima alımlarının üç firmadan yedi parçaya bölünmek suretiyle açık ihale yapılmaksızın pazarlık usulü ile birlikte doğrudan temin yöntemiyle alındığı, 

 

d) Toplam tutarı 1.153.606,80 TL olan spor malzemesi alımlarının iki firmadan üç parçaya bölünmek suretiyle doğrudan temin yöntemiyle alındığı, tespit edilmiştir. Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa katılmış ve 2023 yılı içerisinde bulguda yer alan mevzuat hükümlerine riayet edileceği belirtilmiştir. Mezkûr alımların yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinin aksine, eşik değerlerin altında kalmak amacıyla kısımlara bölünerek gerçekleştirildiği görülmüş olup kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasını teminen; idarenin doğudan temin yöntemi ve pazarlık usulü ile alım yapmasına lüzum bırakılmayacak şekilde ihale süreci için gerekli olan süreler de göz önünde bulundurularak, açık ihale usulü ile ihaleye çıkılması gerekmektedir.

DEVAM EDECEK...

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.