İZMİR'İN DİJİTAL KÜTÜPHANESİ HİZMETE AÇILDI

İZMİR'İN DİJİTAL KÜTÜPHANESİ HİZMETE AÇILDI

İzmir’in dijital kütüphanesi hizmete açıldı.

A+A-

 

 

İzmir’in dijital kütüphanesinin açılışını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dijitalleşmenin, yaşamın her anını kapsayan ciddi bir öneme sahip hale geldiğine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaşanan bu değişimi gördüğü için okuyucuların kitaplara daha hızlı ve daha kolay erişmesi amacıyla dijital kütüphaneyi hizmete sunduğunu söyleyen Başkan Soyer, "Kütüphanemiz, yaşam boyu öğrenme felsefesinin en iyi uygulandığı dijital kütüphane olacak" dedi.

İzmir’in dijital kütüphanesi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete açıldı. Şato Kütüphanesi adı verilen dijital kütüphane, İzmir’deki pilot uygulama olarak hayata geçirildi. Açılış Töreninde Başkan Tunç Soyer’in yanı sıra ilçe belediye başkanları, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar yer aldı.  

Felsefenin en geniş veri tabanına sahip kütüphane

Başka bir dünyanın, başka bir Türkiye’nin mümkün olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Bu ancak kendisini başkalaştıran ve başka bir hikaye yazmaya talip olan insanlarla mümkün. Bu kütüphanede dört ayrı veri tabanını tüm İzmirlilerin kullanımına açıyoruz. Türkçe veri tabanı, Çin veri tabanı, Akdeniz’in çeşitli kurumlarının veri tabanı, felsefe ile ilgili Türkiye’nin en geniş veri tabanı internet üzerinden erişilebilir hale geliyor” dedi.

Hızlı ve erişimi kolay kütüphane

"Dijitalleşme, yaşamımızın her anını kapsayan ciddi bir öneme sahip hale geldi. Sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda her sektör değişimden nasibini alıyor. Yaşamımıza dokunan her nesne dijitalleşiyor" diyen Başkan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Erişim temelli kütüphane uygulamaları yaygınlık kazanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu değişimi gördüğü için okuyucuların kitaplara daha hızlı ve daha kolay erişmesi amacıyla dijital kütüphaneyi hizmete sunuyor. Kütüphanemiz, yaşam boyu öğrenme felsefesinin en iyi uygulandığı dijital kütüphane olacak. İzmir’de ilk ve orta öğretime 45 bini aşkın kitap dağıttık. Bu uygulama artarak devam edecek. İzmir dışından gelen kitap taleplerini de bağış kitaplarla karşılıyoruz. Türkiye’nin ilk vapur kütüphanesini hizmete açtık ve bunu yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Aynı şekilde gezici kütüphanemizi de yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.”

Yerel yönetimlerde kütüphanenin değeri

Milli Kütüphane Vakıf Başkanı Ulvi Puğ,  “İzmir’de, yerel yönetimlerde kütüphaneye verilen değeri görüyoruz. İzmir’in en güzel yerinde en donanımlı kütüphanesi açıldı. Büyükşehirimiz’i değiştirecek bir başkana sahibiz. Sayın Başkanımız Tunç Soyer’in ‘Başka bir dünya mümkün’ sözüyle İzmir’in çehresi değişecektir" diye konuştu.

Telifli kütüphane

Toplumlar arası dijital uçurumun ortadan kalkacağını belirten kütüphane proje danışanı Serdar Katipoğlu da, “Bu kütüphanede çeşitli veri tabanları  kullanılıyor. Bu veri tabanı telifli. Her türlü eserin telifi ödeniyor. Dijital kütüphanemiz Türkiye’nin ilk telifli kütüphanesi diyebiliriz. İkinci veri tabanımızda ağırlıklı İngilizce olmak üzere 30 dergi var. Her alanda dergiler bulunuyor. Çin veri tabanı ile Çin’le ilgili araştırma yapılabilecek. Akdeniz ülkelerinin bilgilerini içeren veri tabanı ve ayrıca felsefeyle ilgili veri tabanı var. Erişim temelli duvarları olmayan bir kütüphane olacak. Elektronik kütüphaneye herkes erişebilecek” dedi.  

 Notlar

Basılı kitapları elektronik kitaplara dönüştüren dijital kütüphanede İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yayınlarından Akdeniz Akademisi kaynakları ve Kent Kitaplığı yayınları da yer alıyor. Yabancı dijital veri tabanından özellikle üniversite öğrencileri dillerini ve kendi ilgi alanlarını geliştirebilmek için yararlanabilecekler. Teknolojinin kültür ve sanat için kullanılması bilim ve kültür erişiminde okuyuculara fırsat eşitliği sağlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.