HESAPLARDA YOK..RAKAMLAR FARKLI..İHALESİZ İŞ..BELEDİYE TAŞINMAZLARI..İŞTE SAYIŞTAY RAPORU

HESAPLARDA YOK..RAKAMLAR FARKLI..İHALESİZ İŞ..BELEDİYE TAŞINMAZLARI..İŞTE SAYIŞTAY RAPORU

Karşıyaka Belediyesi Sayıştay raporu...

A+A-

SAYIŞTAY'ın, Karşıyaka Belediyesi ile ilgili 2018 yılı raporları tamamlandı. SAYIŞTAY raporunda belediye ile ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu. Raporda, Karşıyaka Belediyesi şirketi KENT A.Ş ile ilgili belirlemelere de geniş yer verildi. Raporun özetinde belediyenin hem mali kayıtları hem bazı şirketleri hem de bazı alım satım işlemlerinin denetlendiği vurgulandı. Rapora karşı Karşıyaka Belediyesi'nin yapılan işlemlere 'hata' dediği ve gidereceğini belirttiği görüldü..Raporda şu belirlemelere yer verildi:

KENT A.Ş'NİN MALİ TABLOLARI YANLIŞ

- Karşıyaka Belediyesi’nin Kent Karşıyaka Sosyal Tesis İşletmeleri San. Tic. A.Ş.(KENT AŞ)’deki sermaye tutarının, belediyenin mali tablolarında 241-Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında hatalı, eksik gösterildiği anlaşılmıştır. 

BORÇ BAKİYESİ HESAPLARDA EKSİK GÖSTERİLMİŞ

Yapılan inceleme sonucunda, 241-Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabının borç bakiyesinde 2018 yılı sonu itibariyle 10.224.000,00-TL bulunduğu fakat, sermaye miktarının aslında 28.215.648,00-TL olduğu tespit edilmiştir. Eksik olan miktar 17.991.648,00-TL dir. 

ARAZİ VE ARSALAR GELİRLERİ MALİ TABLODA YOK

Karşıyaka Belediyesine başka kurumlarca tahsis edilen ve Belediyenin kullanımında olan arazi ve arsalar ile Belediyenin mülkiyetinde olan arazi ve arsalardan diğer kurumlara tahsis edilen arazi ve arsaların 250-Arazi ve Arsalar Hesabında kayıtlı olmadıkları ve dolayısıyla mali tablolarda yer almadığı tespit edilmiştir. Söz konusu bulguya 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer verilmiş ancak idare tarafından herhangi bir düzeltici işlem tesisinde bulunulmamıştır.  

İDARE İŞLEM YAPMAMIŞTIR

Karşıyaka Belediyesine başka kurumlarca tahsis edilen ve Belediyenin kullanımında olan binalar ile Belediyenin mülkiyetinde olan binalardan diğer kurumlara tahsis edilen binaların 252-Binalar Hesabında kayıtlı olmadıkları ve dolayısıyla mali tablolarda yer almadığı tespit edilmiştir. Söz konusu bulguya 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer verilmiş ancak idare tarafından herhangi bir düzeltici işlem tesisinde bulunulmamıştır 

İHALE YAPILMADAN 10 YILLIĞINA KENT A.Ş'YE VERİLMİŞTİR

Karşıyaka Belediyesinin, Belediye Meclisinin 07/06/2018 tarih ve 103 sayılı kararıyla 5393 sayılı Kanun'da tasarruf hakkı kendisine verilen ancak ne mülkiyet hakkı ne de buna benzer bir ayni hak verilmeyen reklam alanlarının 10 yıl süreyle işletme hakkını ayni sermaye olarak KENT AŞ'ye vermesinin meri mevzuata uygun olmayan bir işlem olduğu bulgu metninde belirtilmişti. Bulguya Belediye tarafından verilen cevaptaysa bulguda ileri sürülen hususlara ilişkin yeni bir şey söylenmemektedir. Tekraren belirtecek olursak mevzuatta ayni sermaye olarak konulacak varlıkların, ayni sermaye taahhüdünde bulunan kişinin mülkiyetinde olması gerekmektedir. Bunun dışında, kişinin kendisinin malik gibi hükmedemediği bir varlığı ayni sermaye olarak diğer bir kişiye vermek istemesi hukuk düzenimizde düzenlenmiş bir durum değildir. Bu haliyle Belediye tarafından yapılan işlem, reklam alanlarının işletme hakkının ihale yapılmaksızın belirlenen süre karşılığında bedelsiz bir şekilde KENT AŞ'ye verilmesi mahiyetine bürünmektedir. 

HEM 10 YIL HEMDE KİRA ARTTIRMADAN

Diğer taraftan söz konusu alanların ayni sermaye olarak konulması durumunda mali tablolarda hangi tutarla gösterileceği tespitine Belediye tarafından cevap verilmediği görülmektedir. Burada en yalın haliyle bir kez daha belirtmek faydalı olabilir. Yapılan değer tespit işlemi 2018 yılı için takdir edilen değerin, sanki 10 yıl boyunca hiç değişmeyecekmiş gibi düşünülerek 10 ile çarpılmasından ibarettir. En basit bir konut kirasında dahi kiralar yıldan yıla değişmektedir. Konu öylesine ehemmiyet arz etmektedir ki kanun koyucu konut kiralarının artışı için bir tavan olarak addedilebilecek endeks belirlemiştir. Bu durumda reklam alanlarının işletme hakkının 10 yıl boyunca sabit kalacağı varsayımıyla değer takdiri, bu alanların olması gerekenden daha düşük bir değerle mali tablolarda görünmesine ve sonrasında bu değer baz alınarak bir kiralama işlemi yapılacak olunursa düşük tutarlı bir kiralama işlemine, dolayısıyla kamu gelirlerinde artışa engele sebep olacaktır. Oysaki bu değer takdiri işleminin, 2018 yılı için takdir edilen değere, sonraki 10 yıl boyunca kiraların ne düzeyde artacağını dikkate alan tahmini bir indirgeme-eskalasyon oranının uygulanması suretiyle yapılması gerekirdi. Belediyenin yalnızca tasarruf yetkisine sahip olduğu, maliki olmadığı bir varlığın ayni sermaye olarak konulması ve bunun değerinin olması gerekenden düşük tespit edilmiş olmasına itiraz edilmemiş olmasının yürürlükteki mevzuata uygunluk taşımadığı ve bu işlemin mali tablolarda olması gerekenden daha düşük bir tutarla gösterilmesine sebep olacağı değerlendirilmektedir. 

YAPI DENETİM PAYLARI HESAPLARDA YOK

Karşıyaka Belediyesinin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde, yapı denetim payının 333-Emanetler Hesabında muhasebeleştirildiği fakat gelir hesaplarına aktarılmadığı görülmüştür. Söz konusu bulguya 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer verilmiş ancak idare tarafından herhangi bir düzeltici işlem tesisinde bulunulmamıştır  

ASANSÖR BAKIMLARINDA MECLİS KARARI ALINMAMIŞTIR

Karşıyaka Belediyesi sınırları içinde bulunan asansörlerin periyodik kontrolüne ilişkin A tipi muayene kuruluşunun yetkilendirilmesiyle ilgili olarak yürütülen denetim çalışmalarında söz konusu kuruluşun Belediye Meclis kararı alınmaksızın yetkilendirildiği ve söz konusu kuruluşu belirleyen komisyonun yanlış gerekçeler üzerinden karar aldığı tespit edilmiştir. 

SADACE BELEDİYE BAŞKANININ İMZASI VAR

Yapılan incelemelerde, belediye meclis kararı alınmadan muayene kuruluşuyla 2018 ve 2019 yılları için geçerli olacak şekilde 27 Eylül 2017 tarihinde protokol yapılarak belediye başkanı tarafından imzalandığı görülmüştür. Bu durum açıkça yönetmelik hükmünün ihlali anlamına gelmektedir. Belediyenin yapacağı işlemlerde mevzuat hükümlerine riayet etmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Yetkili muayene kuruluşunun mevzuat gereği herhangi bir ihale yapılmaksızın belirlenmesi ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konudur.   

TAŞINMAZLAR İHALE İLE DEĞİL PAZARLIKLA VERİLMİŞTİR

Karşıyaka Belediyesi kendi mülkiyetinde yer alan taşınmazları ihale ile değil pazarlık usulüyle kiraya verdiği görülmüştür. Kiraya verilen birçok yerin işyeri açma ruhsatı dahi yoktur. Belediyenin taşınmazlarını pazarlık usulüyle vermesi kanuna aykırılık taşımaktadır. 

İŞYERİ AÇMA RUHSAT SAYILARI FARKLI

Karşıyaka Belediyesi’nin 2018 yılı mali iş ve işlemlerinin denetimi çerçevesinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla iş yerlerine ait emlak vergilerinin incelenmesi neticesinde belediye sınırları içinde faaliyet gösteren işyerlerinin sayısı hakkında hem belediyenin kendi içinden hem de farklı kurumlardan temin edilen sayılarda farklılıklar bulunduğu tespit edilmiştir.

KREDİ KARTIYLA TAHSİL EDİLEN PARALAR

Belediyenin bankalar aracılığıyla elde ettiği kredi kartı tahsilat tutarlarını zamanında kamu bankalarında bulunan hesaplarına aktarmadığı tespit edilmiştir. 

 Sayıştay'ın Karşıyaka Belediyesi ile ilgili raporu bu bilgilerle e sınırlı değil. Raporda hizmet alımları vs ile de geniş belirlemeler bulunuyor..

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum